Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kafverbranding in openlucht wordt afgestraft

Kafverbranding in openlucht wordt afgestraft

24/11/2020 22:22 - Beta Debidien

Ongebreideld dumpen en verbranden van kaf zal worden bestraft in Nickerrie.

Ongebreideld dumpen en verbranden van kaf zal worden bestraft in Nickerrie. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - In Nickerie zal voortaan het verbranden van kaf - afval van padi - in de open lucht worden afgestraft. Districtscommissaris (dc) Senrita Gobardhan verwijst hiervoor naar de vergunning waarin staat dat de molenaars het kaf niet mogen verbranden in openlucht achter de molen.

Ze heeft de daad al bij het woord gevoegd en recent een pelmolen in de Van Drimmelenpolder drie dagen laten sluiten, omdat de eigenaar bezig was kaf achter zijn bedrijf te verbranden. "Mensen moeten het kaf dumpen op een daarvoor bestemde plek in de stalweide Blok III in de Nanipolder. We moeten weten dat tijdens het verbranden er giftige stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid."

Volgens de dc krijgen vooral kinderen ademhalingsproblemen van de enorme rookontwikkeling, as en de onaangename geur. Gobardhan heeft geen problemen met mensen die ondernemen, "maar bezorgt u geen last aan omwonenden". Ze benadrukt geen tegenstander te zijn van productie.

In het geval van de sluiting van een pelmolen blijkt dat buren last kregen van de as en rook. Een buurtbewoner vertelt anoniem dat hij de brandweer vaak moest bellen om in te grijpen. Die is inderdaad meerdere malen geweest, maar de ondernemer bleef doorgaan, waardoor de bestuursdienst genoodzaakt was de pelmolen voor drie dagen te sluiten. "Natuurlijk hebben wij gekeken naar de klachten van de buurtbewoners en de rapporten van de politie en de brandweer voordat wij overgingen tot sluiting," zegt de dc.

Een ander probleem dat ook zal worden aangepakt is het dumpen van het kaf langs de openbare weg. De dc weet ook dat men kort na verwerking van de padie het kaf verbrandt. Ze spreekt van een heel gevaarlijke situatie vooral voor het verkeer. Volgens haar mag men wel dumpen, "maar dat moet binnen twee of drie dagen afgevoerd worden naar de toegestane bestemming".

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina