Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Er valt niets te vieren'

'Er valt niets te vieren'

24/11/2020 05:54 - Amanda Palis

Siebrano Piqué kreeg maandag slechts een handvol mensen achter zich.

Siebrano Piqué kreeg maandag slechts een handvol mensen achter zich. Foto: Amanda Palis  

PARAMARIBO - 'Weg met Blok' is één van de kreten die maandag op het vlaggenplein werd gescandeerd tijdens de protestactie van Siebrano Piqué. Ondanks hij slechts een handjevol mensen – minder dan twintig – op de been kreeg, vond Piqué dat aantal meer dan genoeg om een signaal te sturen naar de regering en de samenleving. “Ik sta hier omdat ik op mijn manier 45 jaar onafhankelijkheid zal vieren. Ik sta hier omdat er voor mij niets valt te vieren”, zei Piqué aan de Ware Tijd.

De 'wakaman' heeft een uitgesproken mening over de komst van Stef Blok, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Piqué vindt het ongehoord dat de bewindsman wordt ontvangen door de president op Onafhankelijkheidsdag. "Het beste dat de Nederlandse minister kan doen is wegblijven. Om de rust te behouden in Suriname komt hij liever niet. Er heerst nu al een spanning tussen de president en de samenleving door de slechte communicatie. Tot we de rust weer hebben hoeft Blok dus niet te komen", benadrukt Piqué.

Hij ergert zich nog steeds aan de uitspraken gedaan door de Nederlandse bewindsman in 2018. "Hij heeft ons land een mislukt land genoemd en dat kenbaar gemaakt via wereldmedia. Hoe vaak is ons land niet beledigd, zijn er verontschuldigingen aangeboden en is men teruggekomen op uitspraken", zegt Piqué die duidelijk niet tevreden is met de verontschuldigingen die Blok na zijn gehekelde uitspraak heeft gemaakt.

Hij onderkent zonder meer dat Suriname hulp nodig heeft en dat Nederland die kan bieden. "Ik ben niet tegen mensen die met ontwikkelingshulp willen komen. Ik ben wel tegen mensen die mijn land beledigen en ontwikkelingshulp komen bieden en ervan uitgaan dat ze kunnen zeggen wat ze willen. Dat pikken wij absoluut niet."

Piqué is ook ontevreden over hoe zaken worden aangepakt door de regering en levert vooral kritiek op de zaken die tijdens de verkiezingen zijn beloofd, maar niet zijn nagekomen. "Ik ben wel teleurgesteld in de president ja, want er werd zoveel kritiek geleverd op de vorige regering over nepotisme, maar er wordt gewoon daarop verder voortgeborduurd. Er is zoveel gezegd tijdens de verkiezing over mensen in diaspora die een bijdrage kunnen leveren. Waar zijn deze mensen nu?" vraagt Pique zich af. "We moeten dit niet meer accepteren. Ik ben geen fan van Chandrikapersad Santhoki maar had toch gehoopt dat a ben kan tapu mi mofo gi mi."

Piqué geeft verder aan dat zijn protest niet als een daad van vijandschap gezien moet worden, "maar ik wil de samenleving wakker schudden en een stem zijn voor de mensen die niet durven. Ik begrijp dat je bij lanti werkt en je misnoegen niet kan uiten, daarom sta ik hier", aldus Piqué.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen