Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nationale gebedsdienst: 'God zij met Suriname'

Nationale gebedsdienst: 'God zij met Suriname'

23/11/2020 00:00 - Sharon Singh

'Gado de wi fesiman' was zondagavond één van de boodschappen tijdens de nationale gebedsdienst op het Onafhankelijkheidsplein.

'Gado de wi fesiman' was zondagavond één van de boodschappen tijdens de nationale gebedsdienst op het Onafhankelijkheidsplein. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Geestelijken van verschillende kerken hebben zondagavond het woord Gods gedeeld op het Onafhankelijkheidsplein. De rode draad door alle boodschappen was dat God het volk gezegend heeft met Suriname, een land dat beschreven kan worden als het land van 'melk en honing'. Het initiatief voor de nationale gebedsdienst met onder meer gebed en muziekoptredens, drie dagen vóór de 45ste onafhankelijkheidsdag, is uitgegaan van de Communicatiedienst Suriname.

Monseigneur Karel Choennie bracht de openingszin van het volkslied 'God zij met ons Suriname' in bijbels perspectief. "Het is een voortdurend gebed dat God met Suriname zal zijn, in onze angst, vreugde, hoop en frustratie." De geestelijke voerde het publiek terug naar de periode van vóór de onafhankelijkheid, de gebeurtenissen daarna en de hoop op een betere toekomst tot heden.

Na een lange en pijnlijke periode werd Suriname in 1975 staatkundig onafhankelijk. "Het was een periode die zich kenmerkte door verovering van het land en decimering van de inheemse bevolking. De koloniale periode heeft diepe sporen achtergelaten door de onmenselijke mensenhandel. In 1863 kwam de afschaffing van de slavernij niet zozeer op grond van humanitaire, maar vooral uit economische overwegingen."

De periode van contractarbeid was niets meer dan wat Anton de Kom beschreef als de moderne slavernij, zei de bisschop. "Het bracht veel etnische groepen samen. De vraag hoe wij hier ook samen kwamen, blijft in ons volkslied onbeantwoord, maar we weten dat het is gegaan onder vage voorwendselen en dat er een verdeel- en heerspolitiek achter schuilde."

Ondanks de diepe sporen die het kolonialisme heeft achtergelaten, ontkiemden volgens de kerkvorst langzaam zaden van hoop in de vruchtbare klei van dit vruchtbare land, want God is met Suriname. "God was met ons in die donkere dagen van bittere armoede en ellende en Hij is nu ook met Suriname."

President Chandrikapersad Santokhi benadrukte dat de bevolking de Almachtige dankbaar moet zijn voor dit prachtige land. "Samen gaan we in eenheid door en blijven bouwen op het fundament dat gelegd is door onze voorouders. 45 Jaar onafhankelijkheid betekent niet alleen groei, maar meer nog volwassenheid en daarom kunnen we met trots zeggen 'strey de fu strey, wi no sa frede. Gado de wi fesiman'."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina