Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Betaalbaar houden zorgverzekering grote kopzorg

'Grootverdieners moeten openheid van zaken geven'

23/11/2020 05:53 - Aidy Pinas-Agodeba

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid voerde zaterdag ook het woord tijdens de openbare vergadering van de zorgraad.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid voerde zaterdag ook het woord tijdens de openbare vergadering van de zorgraad. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het betaalbaar houden van ziektenkostenverzekering is op dit moment één van de grote kopzorgen voor niet alleen de overheid, maar ook voor verzekeringsmaatschappijen en dienstverleners. Dit was zaterdag tijdens de openbare vergadering van de Zorgraad duidelijk te merken.

In de Nationale Basiszorgwet die zes jaar geleden is geïntroduceerd zijn premies vastgesteld, die achteraf niet realistisch blijken. Nu is het aan alle partijen om tot een vergelijk te komen voor premies en tarieven die goed onderbouwd en verantwoord zijn. Het is in het verleden niet makkelijk geweest en zal het nu ook niet zijn, omdat de Surinaamse munt in de voorbije jaren verder is gedevalueerd.

De Surinaamse vereniging van assurantiemaatschappijen (Survam) heeft tijdens de vergadering de vaststelling van premies beknopt uitgelegd. De dekking, de zorgtarieven, winst en benchmarkten zijn enkele grote componenten waarnaar gekeken wordt bij de vaststelling van de premie.

Ronny Bardhan, directeur van Parsasco tevens voorzitter van de Survam, zegt tegen de Ware Tijd dat ook de assuradeurs met de vraag zitten of ziektenkostenverzekering betaalbaar zal blijven. De premies en tarieven zullen ongetwijfeld aangepast worden. Partijen zijn in onderhandeling. De financieel economische ontwikkeling in het land vormt de basis voor de aanpassingen.

Bepaalde tarieven zullen met ten minste 75 procent omhoog gaan. Wat Bardhan bezighoudt is de groep die het zich niet meer zal kunnen permitteren. Deze zal misschien in de basiszorg van de overheid rollen of zich niet laten verzekeren. De overheid betaalt de kosten voor een geselecteerd deel van samenleving (0-16 jaar en 60+). Hij houdt zijn hart vast, maar is er wel van overtuigd dat als partijen bereid zijn te onderhandelen ze er zeker uit zullen komen. Vaststaat in elk geval dat werkgevers en cliënten dieper in hun buidel zullen moeten tasten.

Ashween Achaibersing van de Zorgraad zegt dat hij niet tegen tariefsaanpassing is, mits deze goed onderbouwd en verantwoord is. De Zorgraad had tijdens een eerdere vergadering de aanpassing van de premies en tarieven ook al voorzien. Achaibersing dikt wel aan dat de verdiensten van de belanghebbenden geëvalueerd moeten worden. Hij struikelt over onder meer die van de specialisten, apothekers en artsen. Hij onthulde dat sommigen SRD 100.000 per maand verdienen en dit zal met de aanpassingen nog meer worden. "Is dat een gewenst loon en is het in balans? Is het wat we moeten accepteren? We moeten hierover nadenken, want terwijl dienstverleners dit verdienen houden ziekenhuizen hun hand op."

Verder vraagt ook de Zorgraad zich af wat er zal gebeuren met de groep die na de aanpassingen niet meer instaat zal zijn om zelf een ziektekostenverzekering te betalen. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, vindt het niet eerlijk dat Achaibersing een eenzijdig beeld schetst. De bewindsman vindt dat ook onder meer de assuradeurs hun kaarten op tafel moeten leggen, opdat ook hun verdiensten duidelijk worden. Transparantie is heel belangrijk in deze kwestie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina