Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen beloning meer voor ondermaatse prestatie in de zorg

Geen beloning meer voor ondermaatse prestatie in de zorg

23/11/2020 19:52 - Aidy Pinas-Agodeba

Ashween Achaibersing van de Zorgraad hekelt het verwijsgedrag en oneigenlijke declaraties van sommige artsen.

Ashween Achaibersing van de Zorgraad hekelt het verwijsgedrag en oneigenlijke declaraties van sommige artsen.  

PARAMARIBO - In de zorgsector zijn dienstverleners jaren lang beloond voor ondermaatse prestaties en daar moet spoedig een eind aan komen. Dit is niet iets voor slechts de overheid, maar alle betrokken instanties moeten samenwerken. Dit zei Ashween Achaibersing van de Zorgraad zaterdag tijdens een openbare vergadering van dit instituut.

Hij noemde als voorbeeld het verwijsgedrag en oneigenlijke declaraties van sommige artsen en stelt dat dit niet veel inspanning hoeft te vergen omdat de verzekeraars makkelijk hierachter kunnen komen. Een ander zorgpunt dat hij heeft besproken is de kwaliteit van de zorg. "Verschillende zorgverleners opereren beneden de standaarden. Het gaat bij hun meer om het geld en dat is jammer."

Achaibersing riep op tot snel optreden om verder afzakken te voorkomen en benadrukte de noodzaak van een (goed) controle mechanisme. Maar hij weet ook dat het ministerie van Volksgezondheid flink tekort heeft aan inspecteurs die de vinger aan de pols moeten houden. Achaibersing kreeg ondersteuning van de particuliere huisarts Rab William. Ook hij vindt namelijk dat het verwijsbeleid flink moet worden aangepakt, omdat dit alleen maar meer kosten betekent voor de overheid.

Volgens de arts zijn er collega's die een patiëntenbestand van meer dan vierduizend hebben, terwijl volgens de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie dat maximaal tweeduizend mag zijn om verzekerd te zijn van kwalitatieve dienstverlening. William zei ook dat sommige artsen een scheve schaats rijden alleen om collega's te 'beconcurreren'. Hij pleitte verder voor meer aandacht voor het vestigingsbeleid.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezonheid wil niet te snel oordelen, maar geeft wel toe dat zaken moeten worden aangepakt. Tot vóór zijn benoeming als minister was hij ook huisarts. Hij zei dat de hele zorg op korte termijn goed doorlicht zal worden. Vicepresident Ronnie Brunswijk: "Wat er nu moet gebeuren is dat we met zijn allen ervoor moeten zorgen dat het sociaal zekerheidsstelsel een succes wordt."

Hij stelt dat de situatie in de zorg niet door één persoon gecreëerd is en riep op dat alle actoren een wezenlijke bijdrage leveren ter verbetering. Er is nu geen tijd om met de vinger te wijzen, maar er moet oplossingsgericht gewerkt worden. Hij weet dat het niet makkelijk is, maar als alle neuzen in één richting wijzen kan er een oplossing komen. "We moeten een middenweg vinden en ik vraag eenieder om zijn bijdrage te leveren", zei Brunswijk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina