Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Charlon's Kloof 'The Story Continues' dient als motivatie

Charlon's Kloof 'The Story Continues' dient als motivatie

22/11/2020 13:39 - Terence Oosterwolde

Charlon's Kloof 'The Story Continues' dient als motivatie

Charlon Kloof doelt een vrije worp voor Nederland in de kwalificatiewedstrijd tegen Kroatië op 24 februari toen hij ernstig geblesseerd raakte. Foto: Fiba.Basketball  

PARAMARIBO - Een afgescheurde quadricepsspier in februari tijdens een wedstrijd voor de Nederlandse basketbalselectie in Almere betekende voor Charlon Kloof een nieuw en onbekend hoofdstuk in zijn sportcarrière. Niet eerder was hij zo ernstig geblesseerd geraakt. Inmiddels staat hij alweer 2,5 maand op het veld: 100 procent gezond en fit.

Maar het was een challenge. De lange, moeilijke weg terug heeft hij vastgelegd in de docuserie 'The Story Continues', waarvan de eerste aflevering op 23 november wordt vertoond. "Niet om de fame", haast hij zich te zeggen zondag tijdens een Instagram Live-sessie. "De bedoeling van de docuserie is echt om jongeren te motiveren, maar niet alleen jongeren. Iedereen heeft moeilijke momenten, ups-and-downs. Dit is één van mijn 'downs' geweest."

Het proces van 'down naar weer staan' brengt hij in beeld "in de hoop dat jullie motivatie en inspiratie eruit kunnen putten". "Hoe ga je ermee om? Sommige dingen kan je namelijk niet vermnijden. Maar daarna moet je jouw oude leven oppakken of zelfs beter worden."

Kloof windt er geen doekjes om. "De quad scheuren, operatie hebben en terugkomen … het was een lange, zware tijd. Vooral mentaal was het zwaar." Hij prijst zich daarom gelukkig dat hij mensen om zich heen had toen hij door dat dal ging. Tijdens zijn livesessie waren levenspartner Wendy Helstone, zijn broers Guillaume, Marvin en Rick erbij. "De mensen die je in deze live ziet en nog wat anderen hebben mij heel veel gesteund."

Van allemaal maakte Helstone het van dicht bij mee. En Kloof zwaait haar lof toe, "want iedereen die zich in een dal bevindt heeft meestal wel mensen om zich heen die om je geven en er willen zijn voor je, maar het is niet altijd even makkelijk". Dat wordt beaamd door de levenspartner. "Charlon is hands-on, superfit en hem te zien in de positie waarin hij afhankelijk was, was best heftig. Maar het gevoel van empathie is het beste voor je partner."

De blessure zal Helstone niet makkelijk vergeten. Immers, Kloof raakte geblesseerd daags vóór haar jaardag. Maar daarnaast gebeurde het voor haar ogen in Topsportcentrum Almere. "Hij bleef langer dan normaal op de vloer, waardoor ik wist dat er iets mis was. Alsof het stil werd, iedereen had een brok in de keel. Het was gewoon eng", haalt ze zich voor de geest. Echter, Helstone stond klaar voor Kloof. "Na mijn operatie heeft ze verlof genomen. Ik mocht niet echt uit bed, dat was balen. Maar haar aanwezigheid was voldoende."

Ook voor Guillaume was het "een beetje eng". Voor hem was het de juiste manier vinden om te helpen. "We zijn geen kleine jongens meer dus moet je nagaan waar je wel inspringt en waar niet." Hij probeerde daarom situaties te creëren die veel voor Kloof betekenden.

Voor Rick had de blessure deels een 'zakelijke kant'. "We zaten met de contracten. Welk team zou je gaan, waar zou je spelen?" legt hij uit. Kloof zat toen bij het Turkse OGM Ormanspor. Intussen is hij actief in de Spaanse competitie; eerst bij MoraBanc Andorra (september-oktober) en vanaf 29 oktober bij Fuenlabrada.

Maar los van het business aspect, werd Rick ook geïnspireerd door zijn 'cliënt'. "Als ik naar je luisterde of keek, haalde ik mijn eigen motivatie eruit. Als mijn broertje dit kan doen … zeker aan het begin van de revalidatie ging het nog moeilijk en niet zo als je precies wilde. De weg was lang, maar hoe je ermee omging, daar haalde ik motivatie uit."

Wat Marvin heeft verbaasd was het harde werken tijdens het genezingsproces. "En vooral ook het geduld op kunnen brengen om stapje voor stapje weer normaal te worden. Dat er zoveel geduld mee gemoeid ging, had ik niet kunnen voorzien." Voor hem was het moment dat Kloof weer één tegen één kon spelen op het veld daarom "onbetaalbaar".

Precies hoe Helstone en de broers aangeven dat Kloof hen motiveerde en inspireerde, vertelt de basketballer dat het ook andersom zo was. "Het was echt een proces om geduldig te zijn en te blijven werken. Maar mijn motivatie was ook dat jullie er waren. Mijn moeder, vader en dochter hebben nog nooit zoveel berichten gestuurd. Dat voelde echt goed aan. Daaruit haalde ik de kracht om elke dag harder te gaan. Het was zeker anders gelopen zonder jullie", zegt hij veelbetekenend.

Kloof, die inmiddels op zijn socialemediakanalen een trailer heeft gedeeld van de docuserie, maakt zich op voor zijn rentree binnen de nationale basketbalselectie van Nederland. Het wordt zijn comeback bij de Orange Lions na de zwarte dag van 24 februari. Drie dagen na de eerste aflevering is Zweden de tegenstander en op 29 november Turkije. In de eerste twee duels van de EuroBasket 2022-kwalificatie werd gewonnen van Turkije (72-65) en verloren van Kroatië (59-69).

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina