Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aanbieden specialistische zorg nog steeds moeizaam

Aanbieden specialistische zorg nog steeds moeizaam

22/11/2020 16:07 - Aidy Pinas-Agodeba

Specialist Pieter Voigt noemt het heel frustrerend dat hij niet optimaal kan werken.

Specialist Pieter Voigt noemt het heel frustrerend dat hij niet optimaal kan werken. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het verrichten van specialistische medische zorg verloopt nog steeds heel moeizaam, onder meer door tekort aan medicatie en verbruiksmaterialen die nodig zijn om een operatie veilig uit te voeren. Alleen bij spoedgevallen wordt geopereerd. Andere ingrepen worden uitgesteld.

De medisch specialist Pieter Voigt maakt zich zorgen. Hij wijt wat nu gebeurt aan het beleid van de afgelopen jaren, maar ook aan ontwikkelingen onder de zittende regering. Hij noemt de koersunificatie van de Surinaamse dollar en voorspelt dat zorg duurder zal worden. "Toen ik in 2016 hier kwam werken in 2006 ontving het Academisch Ziekenhuis Paramaribo omgerekend plusminus vijfduizend Amerikaanse dollar voor een hartoperatie. Dat is extreem weinig in vergelijking met andere landen. Veel goedkoper dan dat was er niet. Op dit moment ontvangt men plusminus twaalfhonderd dollar", vertelt hij ter illustratie. Met dit bedrag kunnen slechts de slangetjes en filters gekocht worden om een hart- of longmachine te draaien. Dan zijn de kosten voor bijvoorbeeld een röntgenfoto en de salarissen van personeel nog niet betaald.

Voigt onderstreept dat ziekenhuizen zwaar verlies lijden en herhaalt hiermee wat al jaren bekend is. Patiënten moeten voor sommige behandelingen bijbetalen, omdat hun verzekering niet alle kosten dekt. De wet heeft maximumbedragen vastgesteld voor onder meer specilistische behandelingen. In het geval van personen die een chemobehandeling moeten krijgen dekt het verzekeringsbedrag niet eens een halve kuur, terwijl men een aantal kuren nodig heeft. Voigt vraagt dat men heel goed kijkt naar deze kwestie. "Men is uitgegaan van een verkeerde veronderstelling. De groep die bezig was met de Zorgwet ging ervan uit dat de zorg uit de premies betaald zou worden." De specialist dikt aan dat dit in geen geval mogelijk is. Of de cliënt zal moeten bijbetalen of men zal het moeten hebben van loonbelasting.

Hij noemt het "heel frustrerend" dat hij als specialist met zijn kennis en ondersteunend personeel niet optimaal kan werken. Dit zorgt voor demotivatie. Voigt vraagt zich - duidelijk bezorgd - af of men in de naaste toekomst nog in staat zal zijn dure zorg, zoals hart- en neurooperatie en intensieve zorg aan te bieden. "Ik denk dat iedere speciliast met de weinige beschikbare middelen, zijn uiterste best doet om optimale zorg te verlenen. Ik hoop dat de sitautie zal verbeteren en dat er op enig moment meer geld vrijkomt zodat we niet alleen in staat zullen zijn om de zorg op peil te houden, maar ook om haar verder te ontwikkelen." Voigt vraagt ook aandacht voor preventieve zorg, zodat mensen niet ziek hoeven te worden, maar beseft dat alles valt en staat met geld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina