Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Roué Verveer deelt ervaringen over gelukkig zijn

Roué Verveer deelt ervaringen over gelukkig zijn

21/11/2020 22:22 - Audry Wajwakana

Roué Verveer signeert zijn nieuwste boek.

Roué Verveer signeert zijn nieuwste boek. Foto: FB Roué Verveer  

PARAMARIBO - Cabaretier en komediant Roué Verveer, die bekend staat als een vrolijk en positief mens, wordt vaak gevraagd hoe het komt dat hij zo is. In zijn nieuwe pennenvrucht ‘Gelukkig zijn, is geen kwestie van geluk hebben’ geeft hij antwoord op deze vraag.

In de nieuwe publicatie deelt Verveer op basis van zijn eigen ervaringen, zijn kijk op 'gelukkig zijn'. "Ik kijk altijd naar the bright sight van het leven. Problemen probeer ik zoveel mogelijk snel op te lossen. Soms duurt het lang voordat een probleem opgelost is, maar als je eraan begint, voelt het al goed", zegt de komediant tegen de Ware Tijd.

Voor de komediant is er voor elk probleem, hoe groot dan ook, een oplossing. "Als het niet op te lossen is, dan kan het niet, maar je moet gewoon doorgaan met de nieuwe situatie." Om het te illustreren, haalt hij een voorbeeld aan van een lievelingsglas. "Dan a grasi broko in duizend stukken. Je hebt mensen, die lang huilen over het glas, maar het komt nooit meer terug. Je moet dus wennen aan het feit dat het glas er niet meer is. Je klaagt en treurt over het gebroken glas, maar intussen drink je al uit een ander glas", zegt hij lachend.

In het boek, dat hij op een komische manier heeft geschreven, be - schrijft hij hoe hij met bepaalde probleemsituaties omgaat. Het boek is eind oktober in Nederland uitgekomen en de cabaretier heeft al goede reacties ontvangen. Een groot compliment, dat hij van een lezer kreeg, is dat het boek is geschreven alsof de komediant het verhaal aan de lezer vertelt. "In het vorige boek zeiden de mensen mij dat ook, want ik ben geen schrijver. Het boek is als het ware een lange show."

Verveer is van mening dat hij mensen niet kan leren om vrolijk en positief door het leven te gaan. "Als je het boek leest en er twee of drie dingen uithaalt over hoe problemen op een andere manier te bekijken, dan is het al goed. Zo niet, heb je gewoon gelachen om het boek en een leuke tijd gehad."

Frappant is dat het boek midden in de Covid-19- pandemie is uitgekomen. Als entertainer is hij afhankelijk van shows en de theaters in Nederland zijn momenteel gesloten vanwege de toenemende besmettingen. In november had Verveer een reeks shows gepland, die nu zijn geannuleerd en verschoven naar het volgend jaar. "Aan de situatie kunnen we niets doen, dus ik kijk wat wel kan", zegt hij opgetogen.

Tijdens de coronaperiode heeft hij toch enkele shows kunnen draaien, onder meer toen de theater s dertig mensen mochten ontvangen. Ook toen er honderd mensen in een zaal bij elkaar mochten, gaf hij een dinershow weg, waarbij hij mensen tussen een driegangendiner met grappen entertainde. "Het lijkt makkelijker dan het is. Iedereen merkt de economische gevolgen van de pandemie op, maar ook ik kan niets aan de situatie doen. Ik blijf hoopvol en positief", zegt Verveer.

De auteur hoopt volgend jaar weer in Suriname te mogen zijn. Dit jaar heeft hij zijn geboorteland voor het eerst niet bezocht. "Normaliter ben ik er twee tot drie keer per jaar. Het is jammer, maar het is een beetje aanpassen. Mijn kinderen en familie zijn gezond en daar haal ik kracht uit, want ik geloof dat ik volgend jaar weer in Suriname ben."

Het 160 pagina's tellende boek is nog niet in Suriname verkrijgbaar. De komediant en zijn uitgever zijn nog manieren aan het bekijken hoe de boeken in Suriname ten verkoop aan te bieden. Een e-book is een optie. Er wordt ook gewerkt aan een luisterboek voor slechtzienden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina