Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • OW-personeel massaal in protest om achterstallig loon

OW-personeel massaal in protest om achterstallig loon

21/11/2020 05:54 - Arjen Stikvoort

Vakbondsleider Mike Sallons spreekt de groep ontevreden OW-medewerkers toe, die vrijdag heeft geprotesteerd bij het ministerie wegens het uitblijven van het salaris.

Vakbondsleider Mike Sallons spreekt de groep ontevreden OW-medewerkers toe, die vrijdag heeft geprotesteerd bij het ministerie wegens het uitblijven van het salaris. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - "Iedereen die ook 'écht' gewerkt heeft, zal worden uitbetaald", verzekerde minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken boze werknemers vrijdag. Honderden personeelsleden, ook uit de districten, waren op de aangekondigde protestactie van de Werknemersorganisatie Openbare Werken afgekomen om hun misnoegen te uiten.

Het op de valreep door de vorige regering in dienst genomen personeel, zit al maanden thuis zonder loon en eist uiterlijk december - vóór de feestdagen - betaling. Maar aan die eis kan de bewindsman niet tegemoetkomen. Echter, vakbondsleider Michael Sallons zegt dat er geen ultimatum is gesteld.

Nurmohamed: "We hebben stapels papierwerk op ons bureau liggen van de vorige regering die moeten worden opgeruimd. Eén voor één zullen we de beschikkingen afwerken en tegen het licht houden. Beoordelen op eerlijkheid en rechtvaardigheid." De bewindsman vroeg zich af hoe het kon dat zoveel mensen in dienst zijn genomen, terwijl er nergens een vacature was. Het ministerie wil transparant zijn en niemand zal zonder meer in dienst worden genomen als er geen vacature is.

Nurmohamed sprak de menigte toe en ging persoonlijk in gesprek met Sallons. Het enige dat de vakbondsman wil is een gezellige kerst voor zijn leden. "De president heeft gezegd dat eenieder die een rechtvaardige beschikking heeft, betaald moet worden. Dit moet op de prioriteitenlijst van het ministerie komen. Want als dat niet gebeurt, vrees ik dat deze mensen niet eens een kippenpoot met kerst kunnen eten."

Santino Blank, die officieel de functie van timmerman in Coronie bekleedt, zit al negen maanden thuis zonder inkomen. Even lang wordt Rowandi Kartowidjojo monteur niet uitbetaald. "Ik mag niet komen werken. Ik verwacht dat de minister toch iets voor ons kan doen. De kerst komt eraan en ik wil met mijn zoontje wel ergens kunnen wandelen."

Manouska Valentijn is administratief medewerker. "Ik verwacht mijn drie maanden achterstallige salaris nog vóór kerst, zodat ik samen met mijn vier kinderen een kippenbout kan eten." Ze heeft zich al die tijd nog niet hoeven aan te melden op het ministerie. "Ik wil mijn geld en komen werken."

Sallons zegt tegen de Ware Tijd dat sommige mensen zijn bedreigd als ze mee zouden doen met het protest en niet meer in dienst worden genomen. "De minister heeft opdracht gegeven, ook vanuit een schrijven van de president dat als zij een beschikking hebben ze uitbetaald moeten worden. Dan begrijp ik niet wat daar gebeurt." Een ultimatum heeft Sallons nog niet gesteld. Wel stelt hij: "Het is nu of nooit."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina