Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onregelmatigheden bij recente werving agenten

Onregelmatigheden bij recente werving politieagenten

21/11/2020 16:07 - Ivan Cairo en Merredith Bruce

Een eerdere lichting politierekruten.

Een eerdere lichting politierekruten.  

PARAMARIBO - Er komt een nieuwe screening van rekruten die mogelijk onrechtmatig zijn toegelaten tot het Korps Politie Suriname. Op grond van het resultaat zal een definitief besluit worden genomen zegt minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie. Hij antwoordde op vragen van journalisten dat daarbij ook zal worden gekeken waar het fout is gegaan in de wervingsprocedure. Indien nodig zullen strafrechtelijke of tuchtrechtelijke maatregelen tegen schuldigen niet uitblijven.

President Chandrikapersad Santokhi zei vorige week in het parlement dat zeker 70 procent van de geselecteerden niet voldoet aan de minimale toelatingseisen en dat onderzoek wordt gedaan naar de gang van zaken. Daarom is de selectie en daaruit voortvloeiende beëdiging aangehouden. Dit heeft geleid tot onzekerheid bij betrokkenen en zij wensen nu duidelijkheid. Donderdag heeft het bestuur van de Surinaamse Politiebond zijn misnoegen geuit over de wijze waarop de president deze kwestie in het parlement heeft besproken.

Op initiatief van Abop-parlementariër Edgar Sampie heeft zijn partijgenoot en bewindsman Amoksi vrijdag met enkele personen van de aangehouden lichting rekruten gesproken. Zelf had het assembleelid donderdag vertegenwoordigers van de groep ontvangen. De mensen om wie het gaat zeggen meer dan SRD 2.500 te hebben geïnvesteerd in de opleiding. "Sommigen hebben hun baan opgezegd en zich niet meer laten inschrijven bij een school of opleiding omdat ze in de opleiding van het KPS geloofden en de overheid hen een stuk zekerheid had gegeven", beweert Sampie.

Volgens minister Amoksi zijn bij de lichting 2019/2020 174 personen opgeleid. Uit een quick scan die een door de regering aangesteld team heeft gemaakt blijkt dat een aantal mensen niet aan de vereisten voldoet. De laagste instap bij de politie is een mulodiploma. Echter, er zijn personen, die slechts het getuigschrift van de basisschool of een lbo-diploma hebben, geselecteerd. Ook zijn er mensen toegelaten die ouder zijn dan de voorgeschreven 28 jaar.

Maar er zijn ook mensen toegelaten van wie het resultaat van de psychologische test negatief was of die deze test helemaal niet hebben gedaan. Zelfs personen die niet door de medische keuring zijn gekomen of niet eens zijn gekeurd, zijn geselecteerd. Ook mensen van wie het milieu- en antecedentenonderzoek negatief was of het niet hebben ondergaan of voor een strafbaar feit in verzekering waren gesteld kregen toegang tot de opleiding. Omdat ongeveer dezelfde misstanden zijn geconstateerd bij de lichting 2020/20121 die nog met de training moet beginnen, is de opleiding voorlopig aangehouden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina