Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • MAS houdt virtuele maritieme open dag

MAS houdt virtuele maritieme open dag

21/11/2020 19:07 - Amanda Palis

MAS houdt virtuele maritieme open dag

 

PARAMARIBO - Om meer bekendheid te geven aan haar activiteiten heeft de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) vrijdag een virtuele open dag gehouden voor scholen. Onder meer mulo en middelbare scholen en het Polytechnisch College hebben deelgenomen. Uiteenlopende maritieme bedrijven hebben voor de deelnemers presentaties gehouden. “Gezien de Covid-19-situatie heeft MAS ervoor gekozen om het belang en de bijdrage van de maritieme sector te belichten in een virtuele open dag”, vertelt Daphne le Couvreur van MAS, aan de Ware Tijd.

Eén van de deelnemende bedrijven is het Surinaams Maritiem Instituut (SMI), een driejarige beroepsopleiding die personeel levert voor de maritieme sector. Deelnemende scholieren en studenten waren vooral geïnteresseerd in de instroomvoorwaarden. "Wij zijn voornamelijk op zoek naar leerlingen die mulo-B of LBO-C georiënteerd zijn. Er is veel interesse voor de beroepsopleiding", vertelt Mohamed Kasto van de SMI.

Havenbeheer Suriname heeft een presentatie gehouden over haar werkzaamheden en het belang van een goed georganiseerde haven. "We streven naar een duurzame ontwikkeling van onze scheepvaartsector, zonder veel schade te brengen aan onze wateren", zegt Maya Tapsi.

Suriname heeft verschillende verdragen geratificeerd zoals het Internationaal Verdrag ter Voorkoming van Verontreiniging door Schepen. Daarin staat dat elk lidland van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) moet werken aan het verminderen van milieuvervuiling - van vooral oceanen - door schepen. Een van de diensten die Havenbeheer biedt aan schepen die onze haven binnenkomen is het kunnen bijtanken. De brandstoflevering en mogelijkheid tot bijtanken liggen in handen van Staatsolie", vertelt Tapsi.

Hoewel Suriname zich verplicht heeft aan conventies zijn sommige zaken niet in de nationale wetgeving opgenomen. Dat betekent niet dat wij niet eraan moeten werken. Op dit moment kunnen geen sancties worden opgelegd", zegt Tapsi."

Een duurzame aanpak die de haven doorvoert is het op verantwoorde wijze verwerken van vuil afkomstig van schepen. "Om te voorkomen dat schepen onze wateren vervuilen, nemen wij als haven dit afval bij hen af dat op een verantwoorde manier gescheiden en verwerkt wordt door verschillende bedrijven", aldus Tapsi.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina