Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stichting Saathi eert Kries Ramkhelawan

Stichting Saathi eert Kries Ramkhelawan

20/11/2020 20:49 - Sharon Singh

Stichting Saathi eert Kries Ramkhelawan

 

PARAMARIBO - Baithak-gáná-specialist Kries Ramkhelawan is donderdag in de bloemen gezet door bestuursleden van stichting Saathi vanwege zijn bijdrage op cultureel vlak en met name zijn muzikale bijdrage. In verband met Divali bracht hij vijftien composities uit, die herkenbare situaties uit de hedendaagse cultuur schetsen.

Naast een award 'voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan het behoud en de ontwikkeling van de Surinaams-Hindostaanse cultuur, met name op het gebied van zang en muziek' ontving hij een certificaat van het directoraat Cultuur voor zijn bijzondere inspanningen. Tevens werd hij gehonoreerd met een award voor de creatie van zijn eigen muziekcomposities en teksten. De onderscheidingen werden uitgereikt door Judith Valpoort van het directoraat Cultuur en de Indiase ambassadeur Mahender Singh Kanyal in Suriname. "Ik wil mijn waardering uitspreken voor de bijdrage die Ramkhelawan levert en Saathi om de Indiase cultuur en de Surinaamse te cultiveren en conserveren. Dit leidt tot nationale eenheid en sociale harmonie en hopelijk blijft hij deze stappen voortzetten", zei de ambassadeur.

Ramkhelawan, muzikant, schrijver en componist wordt niet alleen gehonoreerd vanwege zijn kennis in Baithak-gáná, maar ook vanwege de Bollywoodnummers die hij zich eigen heeft gemaakt en het muziekgenre Qawwali (gezongen poëzie, begeleid door verschillende traditionele instrumenten en handgeklap). De awards draagt hij aan zijn leerlingen op. "Na je dood blijven die awards ergens liggen en niemand zal daaraan denken", zei de artiest. De nummers schreef hij voor zichzelf, maar na de dood van zijn vader kwam hij tot inkeer. "Mijn vader had zoveel prijzen ontvangen en ze liggen daar ergens. Ik heb daarom besloten om het aan de pupillen te geven."

De nummers zijn ingezongen door voornamelijk leerlingen van zijn muziekschool. "Ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Ze zijn gegroeid en leren om opnames te maken in een studio. Ze ontdekken zichzelf en dat is mijn missie." Hij wil vooral als stimulans dienen voor jonge muzikanten. " In Suriname verdien je bijna niets aan je producties. In het buitenland zijn de muzikanten en sporters de grote verdieners en de politici de armen. Hier is het, het omgekeerde." Om een nummer uit te brengen moeten artiesten vaak in hun eigen buidel tasten. "Dat demotiveert mij echter niet, we moeten ons ervoor inzetten dat de jongeren blijven schrijven en muziek produceren."

De artiesten die geparticipeerd hebben aan het muziekproject, hebben elk een certificaat ontvangen. "We hebben eerder samengewerkt en het is altijd een eer om samen culturen uit te beelden. Het is altijd prettig dat je je thuis kan voelen bij een andere cultuur. Het voelt goed aan om te weten dat we één zijn ongeacht onze cultuur en taal", reageerde Aida Zeefuik op haar bijdrage.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina