Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Leiding KPS dringend aan vervanging toe'

'Leiding KPS dringend aan vervanging toe'

20/11/2020 00:00 - Jason Pinas

Korpschef Roberto Prade is niet gelust door procureur-generaal die liever iemand anders leiding ziet geven aan het politieapparaat.

Korpschef Roberto Prade is niet gelust door procureur-generaal die liever iemand anders leiding ziet geven aan het politieapparaat.  

PARAMARIBO - Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday wil niet langer samenwerken met een deel van de leiding bij het Korps Politie Suriname (KPS). Met name korpschef Roberto Prade zou volgens hem spoedig een pas op de plaats moeten maken. Daarnaast is Baidjnath Panday ook niet blij met de samenwerking tussen hem en de inspecteurs Raoul Hellings en Sergio Gentle, respectievelijk voorzitter en penningmeester van de Surinaamse Politiebond. Dat blijkt uit een officieel verslag van een gesprek tussen de pg en de presidentiële werkgroep Doorlichting KPS.

Baidjnath Panday heeft tijdens dit overleg zijn misnoegen over het functioneren van de korpsleiding geuit en ook voorstellen over eventuele vervangers in de top gedaan aan de werkgroep. "De leiding van het KPS is dringend aan vervanging toe. In het bijzonder korpschef Prade, de inspecteurs Hellings, Gentle, Van Gobbel en commissaris van politie Seedorf moeten allemaal worden vervangen", staat in het verslag.

De pg praat over een "ongekend slechte en verstoorde relatie" tussen Prade en het Openbaar Ministerie sinds 2018. De korpschef zou - anders dan zijn voorgangers - een eigen visie hebben en de pg vermijden. Hellings en Gentle zijn in ongenade gevallen bij de pg omdat de twee bondszaken en zaken die afdelingen binnen het korps aangaan niet kunnen scheiden. "Het lijkt erop alsof Prade, Gentle en Hellings kunnen maken en breken binnen de organisatie, en dat kan niet. Dit hebben ze kunnen doen vanwege de relatie die ze hadden met kabinet van de president." Volgens de pg werd het drietal beschermd door onder anderen beleidsadviseur Eddy Jozefzoon en directeur Eugène van der San.

De pg ziet volgens het verslag enorme potentie bij andere officieren zoals Cherida Dragman, Rishi Akkal en Bryan Isaacs. Zij zouden na gedegen vorming deel kunnen uitmaken van de korpsleiding. Tegenover de Ware Tijd zegt Sharma Lakisharan, voorzitter van de presidentiële werkgroep, dat er inderdaad gesprekken zijn geweest met verschillende personen binnen het korps. Maar over de inhoud wil hij niets zeggen. Het is volgens Lakisharan geheime informatie die intussen is overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina