Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hernieuwde relatie Suriname-Nederland in meerdere opzichten voordelig

Hernieuwde relatie Suriname-Nederland in meerdere opzichten voordelig

20/11/2020 08:08 - Wilfred Leeuwin

Minister Saskia Walden (r) en de Nederlandse zaakgelastigde Henk van der Zwan.

Minister Saskia Walden (r) en de Nederlandse zaakgelastigde Henk van der Zwan.  

PARAMARIBO - De hernieuwde relatie tussen Suriname en Nederland heeft in meerdere opzichten voordelige aspecten. Tot die conclusie kwamen Surinaamse en Nederlandse vertegenwoordigers op regeringsniveau en sprekers uit beide landen tijdens de eerste virtuele handelsmissie. Het Surinaams initiatief om deze missie te organiseren, verdient brede politieke ondersteuning vanuit Nederland en nagegaan moet worden waar voor bedrijven uit beide landen de kansen liggen.

De Nederlandse minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zegt dat met het aantreden van de nieuwe regering in Suriname een nieuwe fase is aangebroken. Die is belangrijk voor de Surinaamse economie en voor de verwachtingen van de Surinamer op nieuwe banen, welvaart en welzijn. "Wij hopen dat de Surinaamse bevolking snel de vruchten mag plukken van deze grote verandering. Nederland wil daar graag bij helpen op basis van volwaardig partnerschap. We kijken er naar uit de banden met Suriname te kunnen intensiveren."

Ze noemt de op handen zijnde benoeming van een ambassadeur in elkaars land een belangrijk moment en symbool van de hernieuwde relatie. Volgende week komt een Nederlandse topdelegatie onder leiding van premier Mark Rutte en minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken naar Suriname, voornamelijk voor de onafhankelijkheidsviering. Dit moet volgens Kaag gezien worden als "een mooie bevestiging van de vriendschap en verbondenheid tussen Suriname en Nederland".

Minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie ziet in de hernieuwde relatie sinds het aantreden van de regering Santokhi in meerdere opzichten een win-winsituatie voor zowel de landen als hun bevolkingen. De bewindsvrouw heeft tijdens de virtuele missie een uiteenzetting gegeven van de mogelijkheden die vanuit haar ministerie als beleid zijn geformuleerd om handel tussen Suriname en het buitenland mogelijk te maken.

Haar collega Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme heeft een uiteenzetting gegeven van de vele toeristische mogelijkheden in Suriname in een handelsrelatie met Nederland en Nederlandse ondernemers. De aankomende Nederlandse ambassadeur in Suriname, Henk van der Zwan, nu nog zaakgelastigde, ziet in het aantreden van de nieuwe regering een duidelijke stap naar het internationaliseren van de verdiencapaciteit van Suriname. Dat is volgens hem direct te merken aan de toevoeging van een international business unit op het ministerie van Buitenlandse Zaken, het benoemen van handelsattachés op buitenlandse posten en de oprichting van het diaspora- instituut. Alles wijst er op dat Suriname zich klaar maakt om buitenlands investeringskapitaal aan te trekken. Van der Zwan pleit ook voor een Surinaams-Nederlands business forum.

Andere Nederlanders die aan de missie hebben deelgenomen hebben vooral benadrukt dat de nieuwe relatie gebaseerd moet zijn op volwaardig partnerschap en gelijkwaardigheid. Gerard den Dekker hield een inleiding over de randvoorwaarden voor een handelsrelatie met Nederland. Daarbij moeten het bedrijfsleven, niet gouvernementele organisaties en het kennisveld in de beide landen, maar ook de politiek, betrokken worden. De Nederlandse sprekers hebben vooral aandacht voor dienstverlening, agrarische sector, veeteelt, toerisme, infrastructuur en duurzame energie. Kaag benadrukt dat in deze sectoren er niet alleen sprake is van productiviteit, maar ook van het scheppen van banen voor Surinamers. Ze vroeg ook aandacht voor de koloniale expositie die in 2022 in de stad Almere wordt gehouden en hoopt dat Suriname volop zal participeren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina