Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Wat zal er worden van deze kinderen over tien jaar?’

‘Wat zal er worden van deze kinderen over tien jaar?’

19/11/2020 10:01 - Euritha Tjan A Way

‘Wat zal er worden van deze kinderen over tien jaar?’

 

PARAMARIBO - “Unu pikin srefi e tan na baka dus un meki mofo fu tyari den leerkracht go na den skoro.” Aan het woord is Thomas Abauna, bootsman aan de Boven-Surinamerivier die leerkrachten vervoert voor het ministerie van Onderwijs en Cultuur. Hij is van het dorp Guyaba, waar volgens hem de scholen wel zijn begonnen.

Maar hij is alles behalve tevreden. "De laatste tranche geld die ik heb ontvangen was bedoeld voor tot januari 2019. Daarvoor was de betaling tot oktober 2018 achter. Ik heb voor januari 2019 tot heden nog niets ontvangen. En dan heb ik het niet over de verhoging die nog besproken moet worden met het ministerie. Door de verhoging van de benzineprijs willen we een ander tarief." Volgens Abauna hebben de bootslieden van de Boven-Surinamerivier zich gebundeld om naar Paramaribo te trekken en dit onder de aandacht te brengen van het ministerie.

Minister Marie Levens van Onderwijs en Cultuur heeft tijdens de begrotingsbehandeling op vragen van parlementariërs geantwoord dat de scholen in het binnenland extra getroffen worden door de Covid-19-epidemie en de financiële crisis in het land. Daarnaast zijn in verschillende dorpen huizen opengebroken en vernietigd. De bus- en boothouders die de leerkrachten vervoeren moeten nog ontvangen en de vliegtuigmaatschappijen die naar het binnenland vliegen willen eerst geld op hun rekening zien.

Amichand Jhauw van vliegmaatschappij Blue Wings laat weten altijd te vliegen voor de overheid. "Wij eisen niet eerst geld." Ook de scholen van Stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente in Suriname zijn al gestart. Weliswaar met een achterstand. Volgens Mildred Demon, voorzitter van de stichting, zijn de laatste leerkrachten die nog naar het binnenland moesten vorige week donderdag aangekomen. "Daarmee zijn alle EBGS-scholen in het achterland voorzien van leerkrachten en kunnen we met in achtneming van de Covid-19-protocollen starten met het onderwijsproces."

Zij stelt dat de huisvesting van leerkrachten en de staat van de scholen per gebied verschilt. "In het Boven-Suriname zijn de huizen redelijk, terwijl in Boven-Marowijne de situatie zorgwekkender is", illustreert zij het verschil. Annelies den Boer-Aside is socioloog en woont in Albina. Ze werkt dagelijks met kinderen van de grensstad, verder de Marowijnerivier op en ook richting Galibi. "We moeten niet vergeten dat zeven maanden geen school maakt dat kinderen andere dingen gaan doen. Ze gaan bijvoorbeeld met een oom mee om te werken. Zeker de jongens. Ik vrees dat voor de jonge pubers van de vijfde en zesde klas school misschien een gepasseerd station wordt."

De socioloog zegt dat de regering een achterstand kan hebben in de betaling. "Maar het binnenlandse kind dat op meerdere gebieden al een achterstand heeft, mag niet weer lijden onder een situatie van financieel tekort. Als er ergens gesneden moet worden om ervoor te zorgen dat onderwijs in het binnenland doorgaat, moeten we het doen." Ze geeft aan dat ze een krachtigere houding had verwacht bij het oplossen van dit probleem. "Suriname schendt hierdoor internationale verdragen die het getekend heeft om kinderen gelijke kansen te bieden. Als we blijven toestaan dat onderwijs in het binnenland een stiefmoederlijke behandeling krijgt, vraag ik me af wat er van deze kinderen zal worden over tien jaar. En wat mensen dan gaan zeggen van deze kinderen, terwijl we met zijn allen moeten waken dat rechten van kinderen nageleefd worden."

Den Boer-Aside zegt het gevoel te hebben dat mensen al tevreden zijn als alles in Paramaribo goed loopt. Minister Levens heeft in het parlement ook gemeld dat er een verandering aankomt. "Deze situatie moet veranderen. We gaan op de begroting van 2021 opnemen dat schoolgebouwen die niet meer voldoen, vervangen worden en we gaan ook renoveren. Daarnaast komen er meer incentives voor de leerkrachten die les geven in het binnenland."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina