Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verdachten poging tot drugssmokkel voorlopig op vrije voeten

Verdachten poging tot drugssmokkel voorlopig op vrije voeten

19/11/2020 02:27 - Van onze redactie

Verdachten poging tot drugssmokkel voorlopig op vrije voeten

 

PARAMARIBO - Marciano P., Frits A., Marchel D. en Melvin S. die terechtstaan in een mega drugszaak zijn woensdag door rechter Maureen Dayala voorlopig op vrije voeten gesteld. Dat gebeurde na een ruim vier uur durende zitting in de zaak waarbij op 7 maart bijna zes kilogram cocaïne in de keukenruimte van een lijnvliegtuig op de Johan Adolf Pengel luchthaven is onderschept na signaal van een drugshond.

Er staan in deze zaak dertien personen terecht van wie twee politieagenten van het BID-team, Marciano P. en Diego W. Eén van de verdachten, Virgil S., heeft zowel bij de politie als voor de rechter gezegd dat Jietinderpersad J., chef van de keukenafdeling, hem heeft benaderd om de drugs te verstoppen in de keuken. Hij zou hem gerust gesteld hebben met de mededeling dat de twee agenten op de hoogte waren.

Er zijn woensdag camerabeelden bekeken en twee getuigen, een agent en de manager van de cateringservice van de SLM, gehoord. Te zien is hoe Virgil S. de drugs in een trolley doet en de bagage vervolgens sealed. Hij beweert dat Marciano P., die dichtbij hem stond, dit heeft gezien en dus wist waarmee hij bezig was.

Maar de advocaten Murwin Dubois en Benito Pick betoogden dat uit niets is gebleken dat Marciano P. enige rol heeft gehad in deze zaak. Volgens hen was hij op dat moment met zijn eigen werkzaamheden bezig en keek een andere kant op waarbij hij onmogelijk kon hebben gezien wat Virgil S. deed.

Er werd verder aangevoerd dat de agent geen behoefte had om de trolley weer te checken. Zij vroegen onder meer op basis hiervan aan de rechter om hem naar huis te sturen. Dubois noemt het "vreemd" dat Virgil S. gevoeglijk is uitgegaan van wat zijn chef hem zou hebben voorgehouden over het medeweten van de agenten zonder dit zelf te verifiëren en ook blindelings de handeling heeft verricht.

Hij stelt dat de verdachte een risico heeft genomen en zijn cliënt daar onnodig voor moet brommen. Virgil S. reageerde bevestigend op een vraag van Pick dat hij niet met Marciano P. heeft overlegd over de opdracht die hij van Jietinderpersad J. zou hebben gehad. De manager van de cateringservice vertelde de rechter dat het sealen van de bagage niet de taak is van Virgil S. hoewel die zegt dat hij dit vaak heeft gedaan. "Ik heb ze gewaarschuwd. Wanneer het goed gaat, gaat het goed, maar wanneer het verkeerd gaat dan zie je de problemen", zei de cateringmanager.

Ook de raadslieden Hedley Derby van Marchel D., Raoul Lobo van Jietinderpersad J, Maureen Nibte van Melvin S., Aryan Ramlakhan van Glenn L. en Shanti Mangre van Frits A. vroegen om voorlopige in vrijheidstelling van hun cliënt. Deze verdachten, medewerkers van de luchthaven, zouden volgens de tenlastelegging ook een rol hebben gehad in de smokkelpoging.

Officier van justitie Shanta Mahadew heeft zich niet verzet tegen het verzoek van de advocaten. Wel wierp ze op dat het om ernstige zaken gaat, maar liet vervolgens de beslissing over aan de rechter. Zij heeft het verzoek voor invrijheidstelling van Jietinderpersad J. - overigens voor de tweede keer - en Glenn L. afgewezen onder meer vanwege mogelijke vertroebeling van bewijs. Op 16 december worden de verdachten verhoord.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina