Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Herstel is brandjes blussen'

'Herstel is brandjes blussen'

18/11/2020 18:03 - Gilliamo Orban

Landbouwer Jagdew zegt dat planten geen zin heeft omdat elke keer bij een dambreuk de aanplant wordt vernietigd.

Landbouwer Jagdew zegt dat planten geen zin heeft omdat elke keer bij een dambreuk de aanplant wordt vernietigd. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "Ik doe al geruime tijd niet meer aan landbouw, omdat het zinloos is. Je kunt niet blijven planten en dan wordt de aanplant bij elke springvloed verwoest door het zeewater", reageert Amit Jagdew op de gevallen van wateroverlast, waarmee landbouwers van Weg naar Zee regelmatig worden geconfronteerd. In het weekend was dit weer het geval.

De mensen zitten al enkele dagen met de handen in het haar door de jongste dambreuk. Behalve dat hun groente en fruitbomen zijn aangetast, was een deel van de Brantimakaweg weggespoeld, omdat het overtollige water zijn weg zocht. "De overheid heeft de weg en de dam hersteld, maar dat is alles en dat wordt weer gedaan bij de volgende watersnood. Dit is brandjes blussen", vindt Jagdew.

Het bouwen van een dijk zoals in Coronie is volgens hem de enige oplossing. Of dat nog komt, betwijfelt hij, omdat Jagdew over de planning van de bouw van de dijk lang niets heeft gehoord. "Misschien gaat de dijk pas gebouwd worden, wanneer de zee veel grond van me heeft gevreten. De dijk komt dan vlak achter mijn huis te staan", onderstreept Jagdew.

Hij heeft geen geloof in het project van professor Sewnath Naipal, die kwelders bouwt om onder meer golven af te breken om landafwas te voorkomen. "Mijn grond loopt toch onder water, terwijl Naipal dichtbij achter mijn huis bezig is met zijn project", beweert Jagdew. Naipal beweert het tegendeel. "Waar we bezig zijn, hebben de mensen geen probleem met wateroverlast. We hebben al anderhalf kilometer aan kwelders aangelegd", geeft de professor aan.

Hij legt uit dat een dam van aarde gevoelig is, omdat de golven altijd ervoor zorgen dat de dam wordt beschadigd. De oppervlakte van de dam vertoont geen schade, maar er ontstaat een gat onder de dam. "Op een gegeven moment gaat de aarde verzakken en er ontstaan een dambreuk", vertelt hij. Om het probleem op kort termijn op te lossen, is het bouwen van een dijk het antwoord. Echter, zal dat de staat veel geld kosten. Met zijn project beoogt Naipal niet alleen landaanwinst, maar ook dat fauna en flora in het gebied herstelt.

Landbouwer Sandjaikoemar Matabadal is ook slachtoffer van de wateroverlast. Hij zegt ongeveer SRD 60.000 schade te hebben geleden. Veel groente is verloren gegaan. Daarnaast zijn fruitbomen door de jaren heen uitgedroogd door het zoutwater dat regelmatig op zijn landbouwgrond blijft liggen. "Ik heb ook koeien achterin en die kunnen geen zoutwater drinken", zegt hij.

Het bezoek van minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij maandag aan Weg naar Zee heeft hem geen geloof gegeven dat het probleem op korte termijn zal worden opgelost. "De minister heeft gezegd dat we mogelijk over een aantal jaren moeten verhuizen", aldus Matabadal.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina