Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Begroting na een jaar goedgekeurd

Begroting na een jaar goedgekeurd

18/11/2020 00:00 - Ivan Cairo

President Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk zagen het parlement dinsdagavond de begroting van 2020 goedkeuren.

President Chandrikapersad Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk zagen het parlement dinsdagavond de begroting van 2020 goedkeuren.  

PARAMARIBO - De regering is vast van plan om de voorbereiding van projecten die de economie weer op het juiste spoor moeten krijgen uiterlijk volgende maand af te ronden. Dat zei president Chandrikapersad Santokhi dinsdagavond in het parlement, kort voordat de conceptbegroting 2020 in stemming werd gebracht en vervolgens werd goedgekeurd. Het budget met een gat van bijna SRD 3 miljard werd met 33 algemene stemmen aangenomen.

De fractie van de NDP was dinsdag afwezig bij de verdere behandeling en stemming. Maandag had ze zich teruggetrokken voor beraad nadat bekend werd dat fractielid tevens ex-vicepresident Ashwin Adhin in verband met een strafrechtelijk onderzoek als verdachte was aangehouden en in verzekering is gesteld.

Aan het einde van de behandeling zei Financiënminister Armand Achaibersing, dat de ontvangsten die aanvankelijk waren gesteld op circa SRD 7,5 miljard zijn opgetrokken naar SRD 10,6 miljard. De uitgaven zijn naar boven bijgesteld van ruim SRD 12,7 miljard naar circa SRD 13,3 miljard. Het begrotingstekort gaat door deze aanpassing van SRD 5,3 miljard naar SRD 2,7 miljard. "Dat betekent dat het teruggebracht is van 17,9 procent naar 9,3 procent", zei de bewindsman.

Achaibersing gaf tijdens zijn presentatie inzicht over de besteding van de twee grote obligatieleningen die via Oppenheimer door de vorige regering zijn afgesloten. Uit de informatie blijkt dat het merendeel is gebruikt om budgettaire uitgaven van de overheid te financieren. Volgens parlementsvoorzitter Martinus Bee is op "correcte wijze" verantwoor- ding afgelegd door de regering en heeft het college zich met de wijze waarop de behandeling is aangepakt goed van zijn taak gekweten.

NPS-fractievoorzitter Gregory Rusland stelde dat de regering in vier maanden heeft bewezen de moeilijke problemen te kunnen aanpakken. Dat wekt vertrouwen en met de goedkeuring is volgens hem een basis gelegd om voort te gaan naar wat nog moet komen, BEP-fractieleider Ronny Asabina feliciteerde de regering niet met de goedkeuring, maar wenste haar wel succes toe in het voeren van haar beleid. De samenleving kijkt er naar uit dat de regering het leven van alle dag draaglijker maakt.

Volgens president Chandrikapersad Santokhi was deze begrotingsbehandeling geen "gewone". Het heeft de samenleving voor het eerst laten zien wat de betekenis is geweest van haar stem die ze op 25 mei dit jaar heeft uitgebracht. Met die stem is onmiddellijk een halt toegeroepen aan de achteruitgang. "Stel je voor dat die vorige regering nog hier zou zitten. Wat zou er gebeuren met het land? De koers zou in de buurt van veertig, vijftig zijn", zei het staatshoofd.

Hij bedankte speciaal de fractie van BEP voor de wijze waarop is geparticipeerd in de behandeling en voor het voor stemmen. Santokhi merkte verder op dat de regering op alle vragen van de dinsdag afwezige NDP-fractie serieus is ingegaan. Hij hekelde het feit dat de NDP'ers vanwege de juridische problemen waarin fractiegenoot Adhin verkeert niet tot het einde hebben deelgenomen.

Santokhi merkte op dat er zich in elke partij of fractie een probleem of incident kan voordoen, maar politici dienen de belangen van het volk voorop te stellen en partijbelang dient daar ondergeschikt aan te zijn. "Hier dient u te zijn om het volk te dienen. Hier dient u te zijn om het volksbelang te dienen", aldus de president.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina