Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 15-jarig zedenslachtoffer smeekt om vrijlating verdachte

15-jarig zedenslachtoffer smeekt om vrijlating verdachte

18/11/2020 02:02 - Jason Pinas

15-jarig zedenslachtoffer smeekt om vrijlating verdachte

 

PARAMARIBO - “Ik heb een serieuze liefdesrelatie met de verdachte. Ik voel me daarom schuldig dat hij is opgesloten.” Aan het woord een emotioneel vijftienjarig meisje tegenover de krijgsraad onder leiding van rechter Anand Charan. Ze werd dinsdag als getuige gehoord tegen een 45-jarige militair, die sinds 24 juli vastzit voor seksueel misbruik van een minderjarige.

Echter, het kind ziet zichzelf niet als slachtoffer en heeft daarom gesmeekt dat de man zo gauw mogelijk in vrijheid wordt gesteld. Ze benadrukte dat ze niet onder dwang seks heeft gehad met de man. "Alles is vrijwillig gebeurd," liet ze duidelijk weten. Op een vraag van de verdachte liet het minderjarige kind hem weten dat ze zielsveel van hem houdt en nog steeds met hem wil trouwen. De twee zijn enkele weken voordat hij is aangehouden begonnen met de relatie.

De zaak kwam aan het rollen toen een oom van het slachtoffer door had dat ze in een pension was geweest. Het kind had de foto's op sociale media gedeeld. Op aandringen van haar oom heeft ze haar geheim prijsgegeven, waarna hij aangifte heeft gedaan bij de politie. Het meisje woont samen met haar oom bij haar grootouders. Haar verzorgers hebben - los van haar oom - nu geen moeite meer met haar keus.

Hoewel het kind vanaf het begin heeft aangegeven dat ze een serieuze relatie met de verdachte heeft, wijst auditeur militair Manro Danning erop dat er sprake is van een strafbaar feit omdat de wet het meisje moet beschermen. Hij eiste daarom een gevangenisstraf van achttien maanden onvoorwaardelijk. Advocaat Edward Redjopawiro, die de verdachte juridisch bijstaat, heeft in zijn pleidooi benadrukt dat er nergens sprake is geweest van dwang. "Het gaat om een liefdesrelatie. Een vrijwillige wilsovereenstemming. Ze hadden ook ver gevorderde trouwplannen", merkte de raadsman op. Echter, vanwege het feit dat de verdachte is opgepakt zijn die zaken niet doorgegaan.

De advocaat vroeg ook bijzondere aandacht voor Javaanse traditionele huwelijken in Suriname. Hij wees erop dat dit soort gevallen vaker voorkomen. De raadsman merkt verder dat er jurisprudentie is op dit stuk. "Ik ben natuurlijk geen voorstander van seksueel misbruik van minderjarigen. Maar het is een maatschappelijke realiteit dat bij de Javanen de meeste meisjes beneden zestien jaar seksuele gemeenschap hebben. Op deze leeftijd trouwen ze ook wel met toestemming van de ouders", zegt Pawiroredjo tegen de Ware Tijd.

Een voorwaarde die bij dit soort huwelijken wordt gesteld is dat de kinderen worden begeleid door de beide ouders. "Ik ken gevallen waar ouders geen toestemming hebben verleend en de kinderen ontspoord zijn geraakt. In sommige gevallen zijn de kinderen overgegaan tot zelfmoord", legt hij verder uit. De advocaat wijst erop dat deze vorm van gewoonterecht al heel lang wordt gedoogd in Suriname. De krijgsraad veroordeelde de verdachte tot een straf van twaalf maanden waarvan zeven voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. Hij komt in december vrij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina