Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Voorlichtingscampagne diabetes start bij OS Blauwgrond

Voorlichtingscampagne diabetes start bij OS Blauwgrond

17/11/2020 14:02 - Arjen Stikvoort

Verpleegkundige Lakshmi Boedhram legt zesdeklassers van OS Blauwgrond alles uit wat ze moeten weten over suikerziekte.

Verpleegkundige Lakshmi Boedhram legt zesdeklassers van OS Blauwgrond alles uit wat ze moeten weten over suikerziekte. Foto: Arjen Stikvoort  

PARAMARIBO - Diabetes Mellitus ofwel suikerziekte neemt toe in Suriname, ook bij jongeren, zegt verpleegkundige Lakshmi Boedhram van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Wat voor ‘ziekte’ is dat eigenlijk? Dat is de vraag die Lions Club Paramaribo Felice maandag stelde aan zesdeklasleerlingen van de Openbare School Blauwgrond in het kader van de jaarlijkse bewustwordingscampagne rond Wereld Diabetesdag, die op 14 november werd herdacht.

Vooral 'gezond eten en beweging' is de boodschap die Boedhram in haar presentatie probeerde over te brengen. Gezien de reacties hebben ze er veel van opgestoken. "Het is geen ernstige ziekte, want je kunt er nog goed mee (leren) leven en alles blijven doen", zegt de inleider. Gezonde voeding zoals voldoende groenten, fruit en aardvruchten zijn daarbij belangrijk. Daarnaast moet er minimaal dagelijks een half uur worden bewogen.

Lakshmi legt uit dat sommige kinderen ermee geboren worden. Anderen ontwikkelen de ziekte door een ongezonde leefstijl. De kinderen krijgen alles te weten over onder meer wat insuline in het bloed doet, de werking van de alvleesklier en wat een gezond BMI-gewicht (Body Mass Index) is. Volgens Boedhram is suikerziekte, ook onder kinderen, toegenomen in Suriname. "Mensen zijn een ongezondere leefstijl gaan hanteren. We proberen zoveel mogelijk educatie over diabetes aan de kinderen te geven. Want bij hen begint het."

Eleonara Van Tholl-Jordan van Lions Club Paramaribo Felice vertelt dat de Wereldgezondheidsorganisatie deze maand stilstaat bij diabetes. "Het is een ziekte die je moeilijk onder controle krijgt. Daarom moeten kinderen weten hoe ze die kunnen herkennen en ermee omgaan." Het is de bedoeling dat ze er ook thuis met hun ouders over gaan praten, zegt Tholl-Jordan tegen de Ware Tijd.

Leerling Iyen Troenapawiro verzekert dat hij dat zal doen. "Ik vond het leuk om te horen, weet nu wat suikerziekte is en ga gezonder eten en nog meer bewegen." Medeleerling Chitanie Moesia: "Ik vond het heel leerzaam. Het is de eerste keer dat ik iets hoor over diabetes. En de les die ik geleerd heb is: 'gezond eten en veel bewegen'."

Juf Meryll van Gom is enthousiast over de informatie die haar leerlingen krege. "Ik ben er erg blij mee. We gaan er verder mee aan de slag. Het is goed dat ze er thuis, maar ook met vriendjes en vriendinnetjes over praten." Volgens haar is het een eyeopener, omdat veel mensen niet weten dat ze suikerziekte hebben. "En dan kun je daar als juf natuurlijk beter op inspelen als ze bijvoorbeeld op ongebruikelijke momenten plots willen eten of drinken."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina