Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VMS-bestuur staat voor grote uitdagingen

VMS-bestuur staat voor grote uitdagingen

16/11/2020 19:52 - Amanda Palis

Het nieuwe VMS-bestuur, met op de voorgrond voorzitter Mukesh Simbhoedatpanday.

Het nieuwe VMS-bestuur, met op de voorgrond voorzitter Mukesh Simbhoedatpanday. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Mukesh Simbhoedatpanday, voorzitter van de huisartsensectie van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), is gekozen als voorzitter van het hoofdbestuur. Dat gebeurde, net als bij de andere bestuurders, bij enkele kandidaatstelling. "We zijn nu alles op een rijtje aan het zetten en kijken welke korte en langetermijnplannen hieruit zullen voortvloeien", zegt Simbhoedatpanday tegen de Ware Tijd.

Wat wel vaststaat, uitgaande van de situatie in de medische sector, is dat het nieuwe team zich gesteld ziet voor grote uitdagingen. De voorzitter verwijst naar "de noodlijdende situatie van de ziekenhuizen en zorginstanties en het ontbreken van zorgproducten voor verzekerden". Voor de lange termijn zal de vraag moeten worden beantwoord "wat nodig is en hoe wij zorg in Suriname over tien jaar eruit willen laten zien?"

KNO-arts Ralph Akrum zegt dat er vooral moet worden geïnvesteerd in de zorg. "Als we kijken naar ons bruto binnenlands product (BBP) en wat daarvan wordt besteed aan de zorg is dat bij lange na niet genoeg: slechts 3 tot 4 procent. Dat is minder dan wat we twintig jaar geleden hebben uitgegeven aan de zorg." In 1999 besteedde Suriname nog ongeveer 10 procent van zijn BBP aan de zorg.

Simbhoedatpanday gooit het meer op de financiële verdiensten. Het verruimen van het nationaal budget voor de zorg is noodzakelijk, zodat niet voortdurend misstanden ontstaan over wie wat zou moeten verdienen. "Als het goed wordt uitgezet en het budget wordt verbreed, is de hoop dat we in rustiger vaarwater terechtkomen en iedereen rustig zijn werk kan doen."

Dat de medische sector zich op dit moment in troebel water bevindt, staat volgens de VMS buiten kijf. Echter, het is een vrij complex probleem om op te lossen. De achterhaalde tarieven voor de zorg en de alsmaar stijgende koers maken het moeilijker voor medici en zorginstellingen om kwalitatieve zorg te blijven bieden.

Ondervoorzitter Bernardo Panka haalt een voorbeeld aan van de ligdagtarieven die worden betaald aan de ziekenhuizen. "Van de SRD 500 die het ziekenhuis ontvangt, moeten de medicamenten, verpleegkundigen, interieurverzorgsters en de artsen worden betaald. Het is dan duidelijk dat als de kosten tot het plafond reiken, je geen goede zorg meer kan bieden", zegt Panka. Simbhoedatpanday verzekert dat het bestuur zal blijven wijzen op de zorgelijke situatie in de zorg.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina