Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Suriname start mogelijk begin 2021 Covid-19-vaccinatiecampagne

Suriname start mogelijk begin 2021 Covid-19-vaccinatiecampagne

16/11/2020 10:01 - Arjen Stikvoort

Marthelise Eersel, crisismanager van het Covid-19 Outbreak Management Control Team, zegt dat mogelijk in het eerste kwartaal van 2021 kan worden gestart met de Covid-19-vaccinatiecampagne.

Marthelise Eersel, crisismanager van het Covid-19 Outbreak Management Control Team, zegt dat mogelijk in het eerste kwartaal van 2021 kan worden gestart met de Covid-19-vaccinatiecampagne. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Suriname heeft al voorzieningen getroffen om, wanneer het coronavaccin er is, snel erover te kunnen beschikken en is zelfs al bezig met voorbereidingen voor een vaccinatiecampagne. Marthelise Eersel, crisismanager van het Covid-19 Outbreak Management Control Team, zegt tegen de Ware Tijd dat het land mogelijk al in het eerste kwartaal van 2021 de eerste vaccins kan toedienen.

Eersel zegt dat Suriname is aangesloten bij de Covax Facility, een wereldwijd vaccinfonds. "Hierin hebben we al een bedrag gestort om 20 procent van de bevolking te kunnen vaccineren als er een goed, betrouwbaar, veilig en betaalbaar vaccin komt dat door de WHO is goedgekeurd." Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei zondagmiddag in het programma Welingelichte Kringen van Radio ABC dat het om een bedrag van 750.000 US dollar gaat.

Eersel zegt dat er ook mondelinge afspraken zijn met de Nederlandse gezondheidsautoriteiten. "Als zij met een goed vaccin komen, zullen zij ons erbij betrekken." Suriname zal dan met een grootscheepse nationale vaccinatiecampagne komen die de gehele bevolking binnen enkele maanden moet beschermen tegen het coronavirus. De deskundige geeft aan dat wereldwijd gezondheidswerkers, mensen boven 65 jaar en alle risicogroepen als eerst ingeënt zullen worden. "Dat is al gauw 40 procent van een bevolking." Om in Suriname die doelgroep in zijn geheel te kunnen vaccineren, wordt naar aanvullende fondsen gezocht, zegt Eersel.

Eén van de bedrijven die al vergevorderd is met het ontwikkelen van een vaccin is de Amerikaanse fabrikant Pfizer, maar zoals de situatie nu is zal Suriname daar nauwelijks iets aan hebben. "Het vaccin moet namelijk onder extreem lage temperaturen van -50 tot -80°C worden opgeslagen", vertelt Eersel. Ze spreekt van een uitdaging voor ontwikkelingslanden om dit te organiseren, "omdat we die opslagcapaciteit niet hebben". Pfizer maakt vorderingen, maar is nog niet klaar om de markt op te gaan. Het vaccin moet namelijk nog door deskundigen en technici beoordeeld en vervolgens door de Amerikaanse Food and Drug Administration goedgekeurd worden.

Pfizer wil nagaan of er van het nu in ontwikkeling zijnde vaccin een variant in vaste vorm gemaakt kan worden, waardoor het opslagprobleem bij heel lage temperatuur vermeden kan worden. Als dit lukt, kan het gunstig zijn voor ontwikkelingslanden, zoals Suriname. Enkele andere bedrijven, ook buiten de Verenigde Staten, die werken aan een vaccin zijn AstraZeneca, Sanofi en Johnson & Johnson. Suriname heeft net als veel andere landen ingezet op het Nederlandse AstraZeneca-vaccin, omdat dit al bewaard kan blijven, net als de vaccins voor polio, gele koorts, kinkhoest, bij -3 tot -10 graden.

Dit vaccin komt volgens Eersel mogelijk in het eerste kwartaal van 2021. De kosten hiervoor kunnen variëren van drie tot zes Amerikaanse dollar, terwijl het Sanofi-vaccin ongeveer tien US dollar zou kosten. Tot die tijd is het opletten geblazen. Er zijn nog steeds mensen die zich niet aan de maatregelen houden. Dat betreurt Eersel. "Als dat zo doorgaat, zullen we een heel stille kerst krijgen." Zelf is ze uiterst voorzichtig. "Ik heb ouderen in mijn naaste kring. Ik houd mij aan de anderhalve meter, draag mijn mond/neuskap en zorg voor goede ventilatie."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina