Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Nooit stilstaan als je vooruit wil komen'

'Nooit stilstaan als je vooruit wil komen'

15/11/2020 14:02 - Sharon Singh

De Keurslager, sinds 1984 op de bekende plek aan de Steenbakkerijstraat.

De Keurslager, sinds 1984 op de bekende plek aan de Steenbakkerijstraat. Foto: FB De Keurslager/Interfarm  

PARAMARIBO - Hij is de ondernemer die nooit stil staat. Vorige week nog heeft Martin Wolterstorff een modern gebouw geopend aan de Oude Charlesburg. Het nieuwe pand van Interfarm bevat kantoor-, verwerkings- en productieruimte. De directeur-eigenaar is tevreden met weer een mijlpaal. “Maar we zijn nog niet klaar.” Deze operatie zal het komend jaar ISO 22000 gecertificeerd zijn.

Met een slagerij, Keurslager en Interfarm en 140 medewerkers zou je denken dat Wolterstorff (74) het voor gezien zal houden. Niets is minder waar. Hoewel hij nu niet meer alles zelf hoeft te doen, zijn er plannen om het oude pand aan de Nassylaan anders in te richten.

De kinderen Margerith, Patrick en Valesca betrokken bij de bedrijfsvoering, waardoor hun vader het iets rustiger aan kan doen. Maar er wordt nog altijd een beroep gedaan op zijn expertise. Overigens, het bedrijf heeft een team van jonge enthousiaste medewerkers.

Interfarm bevoorraadt een groot deel van de horecabedrijven van vleesproducten. "Er komen een worstmakerij en rokerij aan de Nassylaan, waarbij we verpakte producten in de supermarkt willen hebben. Dat project willen we binnen zes tot acht maanden realiseren. De machines zijn al in Suriname en de knowhow is er." Volgens hem moet de regelgeving wel enigszins aangepast worden, want niet overal kan je, je vleesproducten kwijt.

Wie altijd al wilde weten wie de gerookte bangbang maakte van de Keurslager, hoeft niet langer te gissen. Het is de oprichter himself. De gerookte bangbang is bijvoorbeeld heerlijk met madamme Jeanette en fijngesneden uien. Wat hem betreft zullen er binnenkort meer van deze panklare belegsoorten te koop worden aangeboden.

 

Caricom

Het is de bedoeling om broodbeleg in een professionele verpakking aan te bieden. Er wordt nog altijd teveel uit het buitenland geïmporteerd, terwijl Suriname genoeg vee heeft om in de lokale behoefte te voorzien. Dat geldt voor zowel panklaar als rauw vlees. Er worden verschillende proefjes gedaan om het vlees/vleesbeleg twee weken koel houdbaar te houden. Te zijner tijd wil Wolterstorff de Caribische markt aftasten. "In Caricomverband zou dat moeten kunnen. Tot nu toe is het exporteren naar Caribische landen niet echt gelukt. Als je deel uitmaakt van de Caricom, zou je elkaars producten moeten kunnen verkopen."

 

Inzicht

Als er een ondernemer is in Suriname die creatief is en een heldere blik heeft in de zakenwereld, dan is het Wolterstorff wel. Zijn ondernemingsgeest werd extra geprikkeld in de jaren tachtig, toen er een schaarste heerste aan heel wat producten. "Ik kom niet uit een slagersfamilie. Mijn beroep is optisch slijper."

Wat hij wel heeft meegekregen, is de ondernemingsgeest van zijn ouders. "Beide families waren ondernemers. Mijn vader was de eerste exporteur van Surinaamse groenten naar Nederland." De zus van Martin, Helen Parabiersing-Wolterstorff, had haar eigen zaak, Optiek Modern, die nu nog steeds bestaat en door haar dochter Monique en echtgenoot is voortgezet.

Hij ging naar Nederland voor de opleiding van optisch slijpen en richtte samen met zijn zus de brillenzaak Interbril aan de Steenbakkerijstraat op, waar de Keurslager nu staat. Zijn vrouw draaide toen de modezaak Intermode. "Intussen was mijn zwager Orlando Parabiersing begonnen met het kweken van varkens in Saramacca en heb ik me bij dat gebeuren gevoegd. In die tijd werden er importbeperkende maatregelen ingevoerd, omdat de overheid eigen productie wilde stimuleren. Dat ging niet zo makkelijk als de overheid toen wel dacht. Het bedrijf van mijn zwager groeide in rap tempo, maar we zaten met de afzet en prijzen. De slagers bepaalden zelf hun prijzen en dat ging niet per gewicht. We leden verlies."

De ondernemer besloot zelf het slagersvak te leren. De slagerij aan de Gemenlandsweg van Dinmohamed werd te huur aangeboden en gehuurd voor de verkoop van hun eigen vlees. Dat ging goed. De tweede zaak, Vleespaleis, naast Anthony's Corner, kwam daarna. Ondertussen werd het pand aan de Steenbakkerijstraat vrijgemaakt en verhuisde de ondernemer in 1984 naar het gebouw, waar de slagerij nu nog steeds staat.

 

Doorbraak

In die tijd kwamen er toerististenschepen naar Suriname, waar ze een tussenstop maakten, op weg naar Belém. "Wij zagen gelijk de mogelijkheden en grepen die aan, want deze schepen met ongeveer honderd man aan boord hadden vlees, water en fruit nodig."

Volgens de ondernemer kwamen er dingen op hun pad. Het beroep van shipchandling (schepen bevoorraden) speelde een steeds grotere rol. "Daar sprongen we meteen op en het werk werd steeds meer. En in die jaren werden seismografische onderzoekingen gedaan voor de kust en die schepen moesten bevoorraad worden vanuit Paramaribo. Dus ook daar hebben we aardig wat graantjes meegepikt."

Ondertussen werd er steeds meer vooruitgang geboekt. De slagerij aan de Steenbakkerijstraat werd te klein en ze verhuisden naar het familiepand aan de Nassylaan. Wolterstorff vertelt dat het bedrijf HACCP gecertificeerd werd. De partners vroegen ernaar. Bij de eerste offshore boring was Interfarm aanwezig met de bevoorrading.

 

Doorgaan

Wie de jaren tachtig heeft doorstaan met de uitdagingen van die tijd kan elke crisis aan, toch? "Ik zie de jarentachtig niet als een crisisperiode voor ons bedrijf. Ik ben gewoon doorgegaan. Ik ben hier geboren natuurlijk en houd van Suriname, dus heb ik altijd mogelijkheden hier gezien. Het leven is volgens de zakenman gewoon doorgegaan. Zo noemt hij de bouw van Staatsolie, de raffinaderij en ook het zoeken naar olie onshore. Ook daar heeft het bedrijf zijn diensten mogen leveren. "Er zijn ook andere bedrijven, maar we hebben altijd met meerdere leveranciers samengewerkt. Tot nu toe."

Wat kunnen jonge ondernemers leren van deze succesvolle zakenman? "Doorzetten! Dat klinkt misschien makkelijk, maar je kan niet stil blijven staan. Zoek andere mogelijkheden, want de prijzen gaan niet droppen."

Vooral mensen die bezig waren met de bouw krabben hun hoofd om de begrotingen die alsmaar moeten worden aangepast. "Verzamel je materialen en ga door, misschien op een lager tempo, maar geef de moed niet op."

Het nieuwe gebouw van Interfarm moest eerder opgeleverd worden, maar de begrotingen moesten steeds aangepast worden. "Het was passen en meten, maar we deden alles in onze tijd." Het nieuwe gebouw is het wachten alleszins de moeite waard geweest. De kantoorruimtes zijn stijlvol ingericht; in plaats van hout is er veel met glas gewerkt, wat het geheel een frisse look geeft. Een eigen cafetaria met restaurantbanken en roestvrij apparatuur, een toiletgroep en een ruime wasruimte maakt het compleet. Beneden zijn er diverse koelruimtes die van -20 tot 7 graden variëren en kassa's. Een groot voordeel is de ruime parkeerplaats.

Terugblikkend zegt de eigenaar: "Nou, we hebben er bewust voor gekozen om zover te komen, misschien hadden we niet gedacht dat we een employeebestand van 140 zouden hebben, maar de opzet, basis, was gegrond." Hij verwacht niet dat deze investering binnen enkele jaren terugverdiend zal worden. "Het is een investering op lang termijn. Heel veel dank aan de vele ondernemers die ons in de afgelopen jaren hebben ondersteund!"

 

Dubbele crisis

Wereldwijd heeft Covid-19 bedrijven enorme schade toegebracht. "Als de horeca stil ligt, dan ligt Interfarm stil. Gelukkig is het zo in Suriname dat bepaalde diensten van de horeca gewoon door zijn gegegaan, take away bijvoorbeeld; de open terrasjes en vakantieoorden draaiden door." Bepaalde ondernemers zijn creatiever te werk gegaan en ook Interfarm en de Keurslager hebben hun diensten aangepast, om de boel draaiende te houden. "We waren natuurlijk druk bezig met de bouw. Dus als je dan zo'n crisis krijgt, komt de klap harder aan. Tot nu toe zijn we er redelijk goed vanaf gekomen. De afzet is natuurlijk minder, maar je moet roeien met de riemen die je hebt." Eén van zijn gouden regels is: "Nooit stilstaan als je vooruit wil komen".

 

Vegetarisme

Een andere uitdaging is dat de vegetarische familie groeit. "Daar zitten we natuurlijk niet op te wachten; we willen vlees verkopen", zegt de ondernemer breedlachend . Tegelijkertijd geeft hij aan dat er ook aan deze groep wordt gedacht. Alleen weet hij nog niet of zijn bedrijf de vegetarische producten zelf gaat produceren. Zelf gelooft hij niet dat Surinamers van de ene op de andere dag zullen overstappen naar deze levensstijl.

Wolterstorff is hoopvol gestemd over de toekomst. "We zijn er ook zeker van dat het gaat lukken in de toekomst. Suriname heeft een goed potentieel. De horeca is ook enorm gegroeid door de jaren heen en als het toerisme ook goed draait, komt het goed." Hoewel Wolterstorff niet dol is op reizen, wil hij graag even eruit met zijn vrouw. Zijn enige hindernis: Covid-19.

Natuurlijk wordt er ook gesproken over zijn favoriete gerechten. "Alle groentensoorten!". Maar dan vertelt hij over boyo. Hij maakt, zegt hij zelf, de lekkerste. "Misschien moet ik binnenkort weer één maken!" En dat klinkt als muziek in de oren. Misschien mag 'Culiflair' proeven? Een home made boyo van een full bigi kel.-.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina