Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Samen toezien op coronaproof Srefidensi'

Autoriteiten en burgers moeten samen toezien op coronaproof Srefidensi

15/11/2020 10:04 - Arjen Stikvoort

Hoewel er altijd drommen mensen afkomen op het defilé zal de regering, ondanks de dreiging van het coronavirus, toch die activiteit voortgang laten hebben op 25 november.

Hoewel er altijd drommen mensen afkomen op het defilé zal de regering, ondanks de dreiging van het coronavirus, toch die activiteit voortgang laten hebben op 25 november. Foto: Terence Oosterwolde  

PARAMARIBO - Corona of niet: 45 jaar onafhankelijkheid zal niet onopgemerkt voorbijgaan. De voorbereiding van de gebruikelijke parade en het defilé zijn in volle gang en de uitnodiging aan hoogwaardigheidsbekleders, ook in het buitenland, zijn (grotendeels) verstuurd. Maar is het verantwoord om drommen mensen op de been te krijgen – al gaat het om een hoogtepunt in de geschiedenis - nu het net de goede kant opgaat met de coronapandemie?

Een tweede coronagolf, zoals bijvoorbeeld in Europa, ziet Suriname toch liever aan zich voorbij trekken. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid vindt in gesprek met de Ware Tijd dat het onafhankelijkheidsfeest kan doorgaan als het niet te groots wordt gevierd, met in achtneming van de geldende maatregelen.

Het coronavirus mag dan op zijn retour zijn, "maar we zijn er nog niet van af". Dit is reden voor de bewindsman om opnieuw een dringend beroep te doen op de eigen verantwoordelijkheid van de burger. "We moeten onze bewustwording voor de ernst van het virus continueren. Dit kunnen we doen door bijvoorbeeld daarop gerichte campagnes te blijven opzetten en ondersteunen."

De minister betreurt dat sommige bars gewoon open zijn en feesten doorgaan. "Deze plekken en evenementen kunnen massaverspreiding van het virus veroorzaken." Dat de regering de districtentours van de president en vicepresident heeft hervat, noemt hij "verantwoord". "Ze vinden plaats onder strikt protocol en eenieder dient zich eraan te houden."

Rachel Deekman, het nieuwe hoofd van de voorlichtingsafdeling van het Korps Politie Suriname, ziet tijdens de activiteiten op en rond Onafhankelijkheidsdag een belangrijke taak voor de extra politieagenten en bestuursambtenaren die hen zullen ondersteunen. Ze noemt daarbij ook de Quick Respons Teams van de departementen.

De politie-inspecteur ondersteunt de oproep van de minister over de eigen verantwoordelijkheid van de burgers. Deekman verwacht dat er ondanks de coronacrisis toch veel toeschouwers zullen afkomen op het defilé, zoals gebruikelijk is bij dit soort evenementen. "Er zullen dranghekken zijn om de menigte op afstand houden."

Bars en organisatoren van feesten die de Covid-19 maatregelen in de wind slaan en toch hun deuren voor publiek openstellen, worden - los van Srefidensi - door de politie aangesproken en zo nodig bestraft. "Maar het is niet alleen een taak van de politie om te letten op het naleven van de coronamaatregelen, ook de burger moet verantwoordelijkheid nemen. We moeten het probleem samen aanpakken."

Deekman vraagt ondernemers in de vermakelijkheidssector om zich ook verantwoordelijk op te stellen. Sinds begin oktober zijn er ruim driehonderd meldingen geweest bij de 105 kliklijn waar het Quick Response Team op is af gegaan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina