Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • CUS-voorzitter: 'Gezondheid en welzijn van belang voor toekomst Suriname'

CUS-voorzitter: 'Gezondheid en welzijn van belang voor toekomst Suriname'

13/11/2020 21:50 - Audry Wajwakana

Het eerste echtpaar mocht donderdagavond als eerste ghi toevoegen aan de diá op het Onafhankelijkheidsplein.

Het eerste echtpaar mocht donderdagavond als eerste ghi toevoegen aan de diá op het Onafhankelijkheidsplein. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De Culturele Unie Suriname (CUS) geeft dit jaar rond Divali extra aandacht aan Dhanteras vanwege de gezondheid van de mens. "De algemene gezondheid en welzijn van ons allen is van belang voor de toekomst van ons land. Vooral te midden van deze Covid-19-pandemie beseffen we hoe belangrijk gezondheid is", zei voorzitter Aniel Manurat donderdagavond toen de diá op het Onafhankelijkheidsplein werd aangestoken.

Het divalifeest begint twee dagen vóór de eigenlijke divalidag met Dhanteras, de geboortedag van Dhanvantari, de grondlegger van de Ayurveda. Op deze dag kan de gelovige een diá aanmaken voor gezondheid, geluk en rijkdom. In dit kader werden 108 diá's aan de aanwezigen aangereikt en werd er gebeden om het land uit de financiële crisis te halen en corona-vrij te maken. Vervolgens werden de 108 diá's in het frame van de Surinaamse kaart gezet.

De divaliboodschap van de CUS-voorzitter was "Be the light in your own life and for others."  President Chandrikapersad Santokhi riep de gemeenschap op om er voor elkaar te zijn en het licht aan te steken om een nieuw tijdperk voor Suriname te verwelkomen. "Wanneer het Divali is, wordt ons huis en omgeving schoongemaakt om Lakshmi maha te verwelkomen. Laten we ook ons geliefd Suriname extra schoonmaken en onderhouden. Niet alleen fysiek schoon, maar ook moreel schoon, integer en rechtschapen", aldus het staatshoofd.

Vanwege de geldende Covid-19-maatregelen was de opzet van de manifestatie op het Onafhankelijkheidsplein anders. Hoewel de CUS via verschillende media de gemeenschap had opgeroepen om niet naar het plein te komen, waren er toch enkele nieuwsgierigen op de festiviteiten afgekomen. Van op een afstand volgden ze de plichtplegingen. De feestelijke bijeenkomst werd bijgewoond door delen van het regeerteam, assembleeleden, sponsoren en leden van de CUS.

De president en echtgenote Mellisa Santokhi-Seenacherry mochten als eersten ghi toevoegen aan de enorme diá, nadat die werd aangestoken door de 'goden' Ram en Sita. Terwijl de laatste gasten hetzelfde deden werd er voor ongeveer twintig minuten een vuurwerkshow gegeven. Vanwege de beperkingen - de grote massa ontbrak - sprak de CUS bewust niet van een nationale divalimanifestatie. De diá blijft tot en met zaterdag op het plein.

Divali (rij lampjes) wordt gevierd in de maand kartik (oktober/november) met nieuwe maan, wanneer het pikdonker is. Bij het divalifeest staat de overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade, van kennis op de onwetendheid, van recht, waarheid en orde op onrecht, onwaarheid en chaos, van welvaart en voorspoed op armoede en werkloosheid centraal.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina