Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Onderwijsminister Levens voorziet staking boot- en bushouders

Onderwijsminister Levens voorziet staking boot- en bushouders

12/11/2020 14:33 - Van onze redactie

Onderwijsminister Marie Levens waarschuwde donderdag in DNA dat bus- en boothouders mogelijk komende week gaan staken.

Onderwijsminister Marie Levens waarschuwde donderdag in DNA dat bus- en boothouders mogelijk komende week gaan staken. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Minister Marie Levens van Onderwijs en Cultuur sluit niet uit dat boot- en bushouders actie gaan voeren. “We hebben een groot probleem op dit moment en dat gaat misschien betekenen dat bus- en boothouders weer gaan staken”, zei de bewindsvrouw donderdag in De Nationale Assemblee.

Het probleem dat er constant is, is volgens Levens dat er geen Surinaamse dollars (SRD's) zijn. "En de mensen in het binnenland hebben geen atm's, ze hebben geen banken en toch wordt van ze verwacht dat ze het op die manier oppakken."

De minister wijst erop dat boothouders soms twee tot drie boten en twee tot drie medewerkers hebben die varen of bushouders hebben twee tot drie bussen die rijden. "En die mensen hebben geen bankrekening, dus ze kunnen niet aan hun geld komen. Dat is een groot probleem dat ik op dit moment heb."

Levens geeft aan dat ze heeft geprobeerd met de minister van Financiën te kijken met de banken (naar dit probleem, ... red.) "maar het werkt gewoon niet. Dus op dit moment zit ik een klein beetje met het probleem dat we komende week misschien weer een staking hebben als ik niet aan de SRD's kan komen om die kleine man in het binnenland te betalen."

Over het onderwijsproces in het binnenland zei de minister "vrij goed" op weg te zijn. "Nog niet helemaal en nog niet overal zijn de leerkrachten vervoerd", deelde ze mee. Woensdag zijn er wel twee vliegtuigen met materiaal dat nodig is en leerkrachten naar het binnenland gevlogen. Dat heeft de staat SRD 600.000 gekost. Levens schat in dat nu "bijna 80 procent" van de scholen draait.

Twee weken geleden - op 29 oktober - keurde het parlement met algemene 47 stemmen de besluiten uit onderwijsmoties van zowel de coalitie als oppositie goed. In een speciale themavergadering hebben de parlementsleden zich uitgesproken over de enorme problemen die het onderwijs kent, met name in het binnenland. Levens had toen meegedeeld dat in het zuidelijk achterland vrijwel geen enkele school nog was opgestart. In veel gebieden in het binnenland was het vorig schooljaar zelfs nog niet afgesloten en was er geen toets gehouden op de basisscholen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina