Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • First lady luidt divaliviering in te Saramacca

First lady luidt divaliviering in te Saramacca

12/11/2020 07:38 - Audry Wajwakana

Dc Sherin Bansi-Durga (r), first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry (m) en pandita Sakoentala Devie Ramdhiansing steken de dia te Saramacca aan.

Dc Sherin Bansi-Durga (r), first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry (m) en pandita Sakoentala Devie Ramdhiansing steken de dia te Saramacca aan. Foto: Irvin Ngariman  

GRONINGEN - Met het aansteken van de enorme diá op het monumentenplein van Groningen door first lady Melissa Santokhi-Seenacherry, is de divaliviering woensdag in het district ingeluid. De mantra’s werden eerst uitgesproken door pandita Sakoentala Devie Ramdhiansing.

Het is de eerste keer dat er een enorme diá op het monumentenplein is geplaatst. Hiermee is volgens districtscommissaris Sherin Bansi-Durga een wens van de bestuursdienst in vervulling gegaan om in het district een eigen diá te hebben. Het vuurtje in de kappa, dat een mengsel is van spijsolie en ghi, zal tot zaterdagavond brandende worden gehouden onder toezicht van de bestuursdienst. Vóór deze handeling werd een speciale bijeenkomst in de Mr. Bas Ahmadali multifunctionele zaal Groningen georganiseerd, waarbij veertig seniorenburgers en tien kinderen werden uitgenodigd. De kinderen heetten de first lady warm welkom en zongen het volkslied.

Vóór het aansteken van de diá was er een formeel gedeelte, bestaande uit een dansoptreden en toespraken van de districtscommissaris en de presidentsvrouw. De dansers Shanita Bhagwandin, Saraswattie Jarbandhan en Varisha Ramlal van The Dancing Vibration zorgden voor een indrukwekkend dansoptreden. In een mix van Kathak en Bharatnatyem uit respectievelijk Noord en Zuid-India hebben zij de divaliboodschap uitgebeeld. De dansschool staat onder leiding van Sieske Rama.

In haar toespraak blikte Bansi-Durga kort terug op de betekenis van het hindoefeest. Divali, ook bekend als Lichtjesfeest, wordt symbolisch bedoeld als de overwinning van het goede op het kwade, van het licht over de duisternis en van de gelukzaligheid over de onwetendheid. "Het aansteken van de lamp, symboliseert het verdrijven van onwetendheid, tweeslachtigheid en angst. Mensen kunnen de waarheid zien in het licht", zegt ze.

De boodschap die zij de aanwezigen meegaf, was om de meest ellendige situatie te veranderen door gebruik te maken van het menselijk intellect. Ook riep ze op tot wederzijds respect en tolerantie voor een vredevolle en harmonieuze samenleving. Santokhi-Seenacherry merkte op dat wat zoveel duizenden jaren geleden benadrukt werd, nog relevant is. "Het licht zorgt ervoor dat de duisternis verdwijnt", zei de first lady die de duisternis omschreef als onrein en onrecht.

Na de toespraken kregen de genodigden elk een pakket. De eerste pakketten werden symbolisch door Santokhi-Seenacherry uitgereikt. Ramdhiansing, die als eerste seniorenburger een pakket van de first lady kreeg aangereikt, was blij met de geste evenals haar aanwezigheid. "Het is belangrijk dat we elkaar op deze dag gedenken", zei de pandita. Het vieren van dit feest, gaat gepaard met het nuttigen van eten en dit werd ook in de multifunctionele zaal gedaan. Sinds 2010 is Divali een nationale feestdag.-.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina