Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Binda wenst onderzoek bij SWM

Binda wenst onderzoek bij SWM

11/11/2020 16:07 - Ivan Cairo

Geassisteerd door Staatolies algemeen directeur Rudolf Elias laat SWM-directeur Marlon Oosterling (r) vorig jaar december de eerste buis in de grond zakken als startsein van het waterleidingproject in de Gangaram Pandayweg.

Geassisteerd door Staatolies algemeen directeur Rudolf Elias laat SWM-directeur Marlon Oosterling (r) vorig jaar december de eerste buis in de grond zakken als startsein van het waterleidingproject in de Gangaram Pandayweg. Foto: Staatsolie  

PARAMARIBO - Marlon Oosterling, directeur van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM), betreurt de wijze waarop VHP-parlementariër Sham Binda zaken rond het nutsbedrijf ter sprake heeft gebracht. De politicus vroeg de regering een onderzoek te doen instellen naar de gang van zaken bij de SWM en relaties van dit bedrijf met andere ondernemingen.

Binda merkte maandag bij aanvang van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee op dat vanaf 2013 de SWM geen jaarverslagen heeft gepubliceerd, geen openbare aanbestedingen houdt en incasso-inning vraagtekens oproept. Het bedrijf is niet transparant meent het assembleelid terwijl het een Nederlandse consultant in dienst heeft die per maand drieduizend euro aan salaris wordt betaald.

Desgevraagd merkt Oosterling tegenover de Ware Tijd op dat de deuren van de SWM voor elk assembleelid wagenwijd openstaan. Indien Binda zich eerst door het bedrijf had laten informeren zou hij beter voorbereid zijn geweest om zaken rond de maatschappij in het parlement bespreekbaar te maken. Oosterling wijst erop dat het niet aan de SWM ligt dat er vanaf 2013 geen jaarrekeningen zijn gepresenteerd.

De directeur stelt dat sinds 2018 de jaarrekeningen aan de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) zijn aangeboden. "Ik kan niet bepalen hoe Clad haar werk moet doen. De verslagen liggen daar", zegt hij. Oosterling zegt moe te zijn van de ongefundeerde aantijgingen over vermoedelijke corruptie en mismanagement bij de waterleidingmaatschappij. "Het is schofterig als iemand zegt 'je hebt vanaf 2013 geen jaarverslagen ingediend', zonder dat die persoon de achtergrond van het verhaal kent'", aldus een gebelgde SWM-directeur.

Hij geeft aan dat de door Binda bedoelde accountant per maand tienduizend euro wordt uitbetaald, maar omgerekend in Surinaamse dollar. Vanwege de recente unificatie van de wisselkoersen is het bedrag in Surinaamse courant daarom verdubbeld. "Maar de prestaties die de man levert zijn meer dan dat waard", aldus Oosterling. De directeur merkt op dat mede door de inzet van de accountant de SWM in staat is geweest achterstallige betalingen bij talrijke debiteuren te innen.

Hij voegt eraan toe dat in verband met verschillende projecten die worden uitgevoerd, het bedrijf door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) wordt doorgelicht. Er zijn geen onregelmatigheden geconstateerd en op basis van de aanbevelingen van de IDB worden bepaalde aankopen gedaan. Zo worden er geen pvc-buizen meer afgenomen bij een Surinaamse producent, omdat deze niet voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Voorts zou een vertegenwoordiger van dat bedrijf doodsbedreigingen hebben geuit aan het adres van een medewerker van een onderneming in Nederland die hulpstukken aan de SWM levert. "Als ik dat hoor, ga ik geen zaken meer met je doen, want dan breng ik SWM ook in problemen", aldus de directeur.

Intussen is er een stoelendans begonnen om de positie van SWM-directeur die binnen enkele maanden vacant wordt wanneer het arbeidscontract van Oosterling afloopt. "Ik heb een contract met de overheid. Die zit ik uit, maar ik ben niet van plan om hier nog vijf jaar te zitten. Absoluut niet. Ik heb geen zin om constant beklad te worden", zegt hij. Indien de regering hem vraagt om langer aan te blijven, zegt de directeur dat hooguit enkele maanden te zullen doen indien hij instemt.

Oosterling geeft aan dat de SWM al enkele jaren geen subsidie ontvangt. Door de unificatie van de wisselkoersen zijn de uitgaven verdubbeld, maar de inkomsten nog steeds gestoeld op een wisselkoers van SRD 7,52 voor de Amerikaanse dollar. Hij verwacht dat de SWM mogelijk rond februari volgend jaar toestemming krijgt de watertarieven te verhogen. De berekeningen en bedragen zijn al aan de regering doorgespeeld.

Los van de SWM wenst Binda duidelijkheid van de regering over bemensing van de raden van commissarissen (rvc) bij de verschillende staatsbedrijven. Hij wil geïnformeerd worden wie deze personen zijn, de aantallen per bedrijf en wat ze verdienen. Ook vroeg hij wat de ratio is dat rvc-leden en anderen binnen sommige parastatale bedrijven salarissen of vergoedingen krijgen in vreemde valuta.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina