Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aansteken día in aangepaste vorm

Aansteken día in aangepaste vorm

11/11/2020 18:14 - Audry Wajwakana

Een koppel, gekleed als de goden Ram en Sita, stak vorig jaar op het Onafhankelijkheidsplein de grote día aan. Dit jaar zal de afgeschermde día drie dagen branden.

Een koppel, gekleed als de goden Ram en Sita, stak vorig jaar op het Onafhankelijkheidsplein de grote día aan. Dit jaar zal de afgeschermde día drie dagen branden. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het is langzaamaan een traditie geworden dat het divalifeest wordt ingeluid met het aansteken van de día op het Onafhankelijkheidsplein. Meestal gaat dit gepaard met diverse activiteiten en onder grote publieke belangstelling. Vanwege de Covid-19-pandemie vindt het aansteken van de enorme día donderdag in aangepaste vorm plaats.

Het programma is ingekort, het publiek wordt niet op het plein toegelaten en de wegen worden afgesloten. "We doen een dringend beroep op de gemeenschap om niet naar het plein te komen, want niemand zal worden toegelaten. Het aantal Covid-19-besmettingen is aan het dalen, dus laten we dit zo houden", benadrukt Aniel Manurat, voorzitter van de Culturele Unie Suriname (CUS). De handelingen op het plein, die om zeven uur 's avonds aanvangen, zullen live op televisie te volgen zijn.

De CUS-voorzitter vraagt eenieder om thuis te bidden. "We weten dat Covid-19 niet zo snel weggaat, maar we bidden dat er gauw een medicijn of vaccin wordt ontwikkeld, om zodoende levens te redden. We vragen aan de gemeenschap om ten minste één theelichtje of día aan te maken om acht uur 's avonds, het tijdstip dat we het gebed houden op het plein", zegt Manurat.

Voor het aansteken van de día heeft de CUS toestemming van het ministerie van Volksgezondheid gekregen om met niet meer dan veertig man aanwezig te zijn op het Onafhankelijkheidsplein voor de activiteit, waarvoor één uur is uitgetrokken. Een koppel, gekleed als de goden Ram en Sita, zal de día aansteken. Naar verwachting zullen de president en echtgenote de eerste scheppen ghi (geklaarde boter) toevoegen om de día brandende te houden.

Voorgaande jaren werd het publiek ook daartoe in de gelegenheid gesteld. Deze keer is dat niet mogelijk, omdat de día zal worden afgeschermd. "Als er geen Covid-19 was, zou de día zaterdag worden aangestoken en zouden wij een week lang activiteiten hebben", vertelt Manurat. De día blijft deze keer drie dagen (donderdag, vrijdag en zaterdag) op het plein.

Wereldwijd wordt Divali zaterdag gevierd. Het is één van de meest gevierde feesten onder de Hindoes. Op deze dag bidt de gelovige tot Lakshmi Mata om de duisternis in het leven te verdrijven door het pad te verlichten; de overwinning van het goede op het kwade. Deze dag symboliseert de terugkeer van Ram met Sita naar Ayodhya, waarbij mensen de hele stad verlichten met dia's. Tijdens Divali wordt God gevraagd om licht in het leven te brengen in de vorm van geluk, kennis en voorspoed.

De meeste mandirs en hindoeorganisaties houden normaal een fakkel-/praalwagenoptocht. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid geeft aan dat hij tot maandag geen verzoeken daarvoor had ontvangen. Hij is alleen op de hoogte van de CUS-activiteit. De bewindsman raadt organisaties af om grote praaloptochten te houden. "Een wagenoptocht is misschien een optie. In elk geval ondersteun ik het niet als er groepen mensen bij elkaar komen, ongeacht het evenement", benadrukt de minister.

Anand Poeran van de Shri Krishna Mandir aan de Lalla Rookhweg, die jaarlijks een praalwagenoptocht organiseert, zegt dat de mandir geen activiteiten heeft. "Op de dinsdag hebben we onze reguliere gebedsdienst gehouden, maar verder geen diensten of andere activiteiten", zegt hij.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen