Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Asabina hekelt vaststelling inflatiecijfers

Asabina hekelt vaststelling inflatiecijfers

10/11/2020 01:10 - Ivan Cairo

BEP-parlementariër Ronny Asabina heeft maandag stevige kritiek geuit op het vaststellen van het inflatiecijfer door ABS. De districten Brokopondo, Marowijne, Para en Sipaliwini worden namelijk uitgesloten bij het bepalen van de inflatie.

BEP-parlementariër Ronny Asabina heeft maandag stevige kritiek geuit op het vaststellen van het inflatiecijfer door ABS. De districten Brokopondo, Marowijne, Para en Sipaliwini worden namelijk uitgesloten bij het bepalen van de inflatie. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De inflatiecijfers die het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) al decennialang voor Suriname publiceert zijn incorrect. Ze zijn geen juiste weergave van het prijspeil in het land. Dat stelde BEP-fractieleider Ronny Asabina gisteren in het parlement.

Hij hekelde de wijze waarop het ABS te werk gaat bij het verzamelen van informatie om het inflatiecijfer vast te stellen. "Wij constateren uitsluiting en discriminatie bij de bepaling van de inflatiecijfers. Ik had eerder aangegeven dat bij verdeling van het onderwijsbudget er sprake is van ongelijkheid. Hetzelfde beeld zien wij bij het bepalen van inflatiecijfers. Informatie op basis waarvan inflatiecijfers worden geproduceerd, worden niet verzameld in districten die traditioneel bekend zijn als districten waar marrons en inheemsen in grote getallen wonen", aldus de politicus maandag bij de aanvang van de verlate behandeling van de begroting 2020.

Hij voerde aan dat het ABS geen prijsgegevens verzamelt in de districten Brokopondo, Marowijne, Para en Sipaliwini. "Daarom hecht ik geen waarde aan deze cijfers, want die zijn geen weergave van de realiteit", aldus de politicus. De uitsluiting heeft volgens hem niks te maken met de afstand van deze districten, want Brokopondo en Para zijn niet ver verwijderd van Paramaribo vergeleken met Nickerie en Coronie. Het houdt ook geen verband met het bewonersaantal, want zegt de fractieleider, Marowijne telt veel meer inwoners dan Saramacca, Sipaliwini meer dan Commewijne en het dorp Guyaba alleen heeft veel meer inwoners dan het hele district Coronie.

Geringe bedrijvigheid in de uitgesloten districten kan ook niet de oorzaak van de uitsluiting zijn, meent hij, omdat bijvoorbeeld het dorp Brownsweg alleen negen goed gesorteerde supermarkets heeft met een grote klandizie. Voorts leveren de vier uitgesloten districten meer dan 50 procent aan het bruto binnenlands product (bbp). "Ik blijf erbij. De bejegening, de behandeling die regeringen die komen en gaan in dit land aan deze gebieden geeft, is discriminerend en ondankbaar. Den regering no sabi bun." Asabina riep op dat de vooravond van de viering van 45 jaar staatskundige onafhankelijkheid door de politiek aangegrepen dient te worden om anders om te gaan met het binnenland.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina