Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DNA-lid Tsang twijfelt over Covid-19-cijfers

DNA-lid Tsang twijfelt over Covid-19-cijfers

09/11/2020 23:23 - Van onze redactie

Stephen Tsang heeft maandag in het parlement vraagtekens gezet bij de cijfers op de Covid-19-website.

Stephen Tsang heeft maandag in het parlement vraagtekens gezet bij de cijfers op de Covid-19-website. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Twee van de 41 personen die op Covid-19 zijn getest in de afgelopen 24 uur blijken besmet. Beide gevallen zijn geregistreerd onder 'overige'. Suriname staat op 5.241 besmettingen, inclusief dertig active cases. Echter, de cijfers op de Covid-19-website zijn maandag tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee openlijk in twijfel getrokken door NDP-parlementariër Stephen Tsang.

Hoewel hij zei "bijzonder blij" te zijn dat het de goede kant opgaat en dat Suriname van code rood (verspreiding binnen gemeenschap; bron onbekend) naar code oranje (sporadische casussen) ging, merkte hij op dat er "veel onjuistheden" worden geconstateerd  met de cijfers die worden gepresenteerd op de Covid-19-website. "Sinds 3 november klopt de dagelijkse berekening van het aantal actieve cases op de Covid-19-website niet. Op 3 november zijn er ineens, uit het niets, twintig actieve cases bijgekomen. Waar komen ze vandaan?" vroeg Tsang maandag.

De Ware Tijd had epidemioloog Radjesh Ori, waarnemend directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), vorige week geconfronteerd met de plotselinge stijging. Na negentien active cases op 2 november, sprong het aantal 24 uur daarna naar 39 op het dashboard op de officiële Covid-19-website van het land. Een verklaring had Ori niet. "De rapportages van de Covid-19-gevallen komen van verschillende instellingen. Hoe de website aan die cijfers komt, begrijpen wij soms ook niet", was zijn veelzeggende antwoord. "Maar optellen en aftrekken geeft verschillen", erkende hij.

De discrepantie in de cijfers was maandag niet de enige kritiek van Tsang. "Ik vraag wederom naar de data en statistieken met betrekking tot Covid-19 die ons steeds zijn beloofd, ook door de president. Dit is de negende keer dat ik het officieel doe. De laatste keer dat de minister van Volksgezondheid zei dat we ze gauw zouden krijgen was 24 september. Dat is ondertussen ruim anderhalve maand geleden. Kunnen we ze eindelijk krijgen, digitaal graag", vroeg de NDP'er via vicevoorzitter Dew Sharman.

Op de Covid-19-website stond maandagavond het aantal overlijdens op 113, waren er dertien personen in ziekenhuizen, vijf op de intensive care unit, twaalf in isolatie en 607 in quarantaine. In de afgelopen 24 uur zijn er drie mensen genezen, wat dat totaal op 5.110 brengt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina