Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Bergi' laat in nieuwe expo 'kind-zijn' los

'Bergi' laat in nieuwe tentoonstelling 'kind-zijn' los

08/11/2020 22:22 - Audry Wajwakana

Overdo 'Bergi' Berghout bij het schilderij van een boot op de Surinamerivier. Het beeldt een nieuw proces van zijn leven uit.

Overdo 'Bergi' Berghout bij het schilderij van een boot op de Surinamerivier. Het beeldt een nieuw proces van zijn leven uit. Foto: Audry Wajwakana  

PARAMARIBO - Overdo Berghout (25) is sinds zijn afstuderen aan de Nola Hatterman Art Academy in 2015 een gedreven artiest. Hij participeert in nagenoeg elke groepstentoonstelling als hij wordt benaderd. De kunstenaar maakt nu een andere levensfase door waar hij op zoek is naar zijn eigen identiteit. Tegenwoordig schildert hij onder de naam ‘Bergi’.

Voor de Artist in Residence bij Zus & Zo exposeert de kunstenaar tot en met maandag met tien schilderijen waarmee hij zijn ervaringen en gedachten op een filosofische manier uitbeeldt. "Ik heb mijn kind-zijn helemaal losgelaten", zegt hij tegen de Ware Tijd.

In de exporuimte, op de bovenverdieping van het restaurant, is de kunstenaar bezig uit te rekenen waar hij de enorme schilderijen zal hangen. Hij is uitbater Bryan van 't Kruys erg dankbaar voor de gelegenheid om te exposeren. "Ik vind het heel goed dat Bryan ons in deze tijd toch een podium geeft, want kunstenaars hebben het ook nu erg moeilijk." Dit jaar was Berghout van plan om een solotentoonstelling te houden van zijn schilderijen van historische gebouwen. Vanwege de Covid-19-pandemie en ook de economische situatie zag hij ervan af.

Berghout schildert vaak landschappen, het milieu, oude huizen en zaken die hij waarneemt of meemaakt. Voor de tentoonstelling heeft de kunstenaar tien abstracte en figuratieve schilderdoeken geselecteerd met het gemeenschappelijke thema 'liefde'. Het milieuprobleem houdt de kunstenaar vaak bezig. Op één van de schilderijen heeft hij dit ook uitgebeeld: op de voorgrond een prachtig natuurlandschap en op de achtergrond een vernietigend bos. "De manier hoe we nu omgaan met het milieu ... het zal niet lang meer duren voordat het in zoiets zal veranderen", zegt hij, terwijl hij naar het schilderij wijst. Met dit werkstuk hoopt de kunstenaar mensen wakker te kunnen schudden met zijn perceptie over het milieuvraagstuk. "En hopelijk dat het doordringt en mensen bereid zijn oplossingen aan te dragen om verandering in te brengen."

Een ander werkstuk dat opvalt is het schilderij van een boot op de Surinamerivier. De kunstenaar vertelt dat hij recent is verhuisd van de stad naar Nieuw-Amsterdam in district Commewijne. "Het leven zie ik nu als een journey en dit is één van de processen die op gang is. We hebben allemaal mensen in onze boot. Soms kan het heel erg woelig in de boot gaan. No span nanga a boto, het is gewoon een vervoermiddel om je te brengen waar je heen gaan. Precies zo is het leven", legt Berghout uit. Op het schilderij heeft hij de tekst 'Libi fu leri, leri fu libi' geschreven. "Ik heb gemerkt dat als je iets gaat schrijven je eerst moet nadenken en omgekeerd." Met de tekst legt de kunstenaar een link met de hele compositie.

De kunstenaar schildert vrij met snelle spontane toetsen. Hij werkt vanuit beeldmateriaal en vanuit zijn eigen fantasie. Het materiaal dat hij gebruikt is acryl latexverf op canvasdoek. Wat zijn werk uniek maakt is het combineren van de schildertechnieken: de aquarellentoets en de spontane borstelstroken. Door zijn spontane vrijheid creëert Bergi lust, romance, energieke momenten van zijn omgeving en fragmenten van het Surinaams erfgoed.

De artiest zit in het proces om zijn eigen identiteit te vinden. Berghout is volgens de kunstenaar een gegeven voorouders slavennaam. "Bergi is Surinaams, het betekent berg en ik voel die naam veel beter bij me passen in hetgeen ik wil uiten." In het verlengde daarvan heeft hij het schilderij 'Identity' gemaakt. "Wie je bent gaat veel verder dan je naam, het beroep dat je uitoefent of je functie."

Berghout geeft toe dat hij er niet eerder bij heeft stilgestaan om te kijken naar wat zijn ware identiteit is. Twee jaar geleden ontmoette hij de multigetalenteerde Djiniti (Rudi van Bossé), die hem in het proces leidde. "Ik geloof dat we allemaal spirituele wezens zijn in een menselijk lichaam dat menselijke ervaringen doormaakt om er steeds uit te leren." Met zijn kunsttalent wil hij zijn waarheid uitbeelden.

Hij heeft Djinti, die componist, schilder, beeldhouwer en voordrachtkunstenaar is, gevraagd om ook deel te nemen. Van Bossé komt met drie beeldhouwwerken van mahonie. De jonge kunstenaar ziet Djinti als zijn goeroe. "Behalve kennis in kunst en daarover filosoferen, brengt hij me ook de basisdingen van het leven bij, zoals je afspraken nakomen, op tijd zijn en nog meer. Ik waardeer het dat hij zijn kennis met jongeren wil delen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina