Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Eigen schaduw

COLUMN: Eigen schaduw

06/11/2020 14:00 - PS

COLUMN: Eigen schaduw

Philomena Bijlhout  

De mofokoranti stond twee weken geleden aan mijn deur. "De regering overweegt een inwisselplicht om de SRD-schaarste op te lossen", werd gefluisterd. Maar neemt daardoor de waarde van de SRD weer toe en de hoge wisselkoers af? Houdt het hamsteren van geld op of worden de nieuwe bankbiljetten de nieuwste collector's items in huis. Op de plek waar ik nu ben, prijkt een Surinaamse kotomisi. Haar kleren zijn gemaakt van gloednieuwe, gladgestreken maar waardeloze Surinaamse biljetten van twee decennia geleden. Door het limiteren van de geldopname, zoals al maanden wordt gedaan, neemt het wantrouwen in de banken alleen maar toe. Ook het nieuwe geld zal dus thuis worden opgeslagen.

Iemand vertelde dat hij uit de diaspora US dollars had ontvangen via zijn bank in Suriname. Ook hij wilde vanwege de onzekere situatie het meeste geld lichten. Maar dat mocht niet. Maximaal 150 US dollar per week. Het restant bedrag mag eventueel in euro's vanwege een overschot. Dan maar euro's dacht hij en haalde, op enkele dollars na, alles van de rekening. Na aankomst thuis zag hij dat de bank het resterende bedrag van enkele US dollars, had afgeschreven.

De banken gaan steeds verder met het opleggen van restricties aan klanten. Een andere bank heeft aangekondigd per 1 december SRD150 in rekening te brengen als een cheque ter verzilvering wordt aangeboden. Dezelfde bank casht SRD 75 voor de verwerking van een lokale betalingsopdracht. En per 1 januari 2021 worden geen lokale papieren, betalingsopdrachten en cheques geaccepteerd. Ook niet voor internationale overmakingen. Leve het nieuwe digitale Suriname.

Was het maar zo een feestje voor iedereen. Voor een grote groep betekent dit een nog grotere afhankelijkheid van anderen, omdat men de digitale handelingen zelf niet kan verrichten. De handel floreert. Er zullen meer laptops worden ingekocht vanwege het nieuwe digitale tijdperk. Uiteraard aangekocht met de goedkoper aangeschafte dollars van de Centrale Bank. Terwijl de prijzen van producten al geruime tijd worden doorberekend aan de hand van de koers op de zwarte markt. De instabiele economie blijft daardoor in stand. De chaos in het 'geldverkeer' blijft toenemen. Erger nog, de waarde van je zorgvuldig gespaarde SRD's blijft afnemen.

Bij het aantreden van de nieuwe regering is de Centrale Bank-koers van de SRD bijgesteld. Maar niemand wisselt buitenlandse valuta bij de lokale banken. Ondanks de kliklijn voor onrechtmatige transacties weten handelaren en burgers precies waar en hoe de hoogste koers te krijgen. Elke extra SRD telt mee. De overlevingsmodus neemt toe hoewel bij de recente verkiezingen een aantal zaken zijn beloofd. Regulering van de wisselkoers, maar ook ordening van de goudsector. De kleine bedrijven uit deze branche moeten ook belasting betalen in US dollars, omdat iedereen, groot of klein, moet afdragen. In onze binnenlanden is het vaste betaalmiddel keiharde US dollars en goud. De breedste schouders zullen de grootste lasten dragen, is toegezegd. Waarom dus ook niet belasting heffen op onroerend goed en op het vermogen van Surinamers in het buitenland. Laten de financiële deskundigen uit het buitenland, die worden ingevlogen, alvast deze geldstromen natrekken. Daar valt genoeg te halen voor de groep die het steeds moeilijker heeft.

Geen wonder dat men nu dus thuis geld oppot. Ondanks de gevaren die ook dit weer met zich meebrengt. De achterdocht neemt alleen maar toe door een aantal onbegrijpelijke besluiten. Zoals het eerder afwijzen van het leningenplafond van de NDP-regering door de huidige coalitiegenoten (toen de oppositie) fel bekritiseerd. Maar de regering Santokhi/Brunswijk/Rusland/Somohardjo heeft formeel toestemming gevraagd en gekregen van De Nationale Assemblee om hetzelfde afgekeurde leningenplafond van Bouterse/Hoefdraad, te mogen overschrijden en meer te mogen lenen. Niet vreemd dus dat men steeds meer rekent op de eigen 'kluis en portemonnee thuis' en alleen de eigen schaduw vertrouwt.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina