Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: VES op ramkoers

COMMENTAAR: VES op ramkoers

05/11/2020 12:00

COMMENTAAR: VES op ramkoers

 

DE VERENIGING VAN Economisten in Suriname (VES) lijkt op een ramkoers te liggen: in de afgelopen dagen heeft deze belangenvereniging op verschillende momenten behoorlijk gehakt gemaakt van de beleidsvoornemens van de regering en vooral van het concept Herstelplan. Met name voorzitter Winston Ramautarsing liet zich niet onbetuigd en heeft geen goed woord over voor de verrichtingen van president Chandrikapersad Santokhi en zijn ministers. Die zouden na ruim drie maanden nóg geen concreet plan hebben om de crisis aan te pakken. Ze beperken zich vooral tot losse ad hoc-maatregelen zonder de gevolgen daarvan te overzien.

Ramautarsing noemt als voorbeeld de devaluatie van de Surinaamse dollar (door de regering tot zijn ergernis 'unificatie' genoemd), die volgens hem heeft geleid tot een koers die niet houdbaar is omdat deze uit de duim gezogen en niet op vraag en aanbod is gebaseerd. Vandaar dat iedere dag een beetje meer op de zwarte markt moet worden neergeteld voor vreemde valuta. Het is volgens hem typerend voor het huidige beleid. Ramautarsing laat geen spaan heel van de regering. Die maakt zich schuldig aan vriendjespolitiek en doet maar wat in de hoop de problemen op te lossen.

Met het Herstelplan zoals is aangeboden door de regering, is in de ogen van de VES ook van alles mis. Santokhi zou aan minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning hebben gezegd om het plan in samenspraak met de VES te schrijven, maar als Ramautarsing mag worden geloofd, is de bewindsman daarover zo geïrriteerd, dat hij de organisatie vorige week vrijdag heeft gevraagd om dan maar haar eigen plan te sturen. Als dat werkelijk is, dan is dat vreemd.

Veel van de VES-kritiek is waarschijnlijk terecht. En de overdaad aan kritiek is niet eens overdreven. Maar de wijze waarop Ramautarsing van leer trekt, begrijpen we niet. De chaos die deze regering heeft aangetroffen, is onvoorstelbaar groot. Zeker in een crisis als deze, moeten we samen de schouders eronder zetten om een oplossing te zoeken. Immers, die oproep herhaalt Santokhi keer op keer. Daarbij is geen plaats voor verongelijkte en gekrenkte ego's die dwars gaan liggen, niet bij de overheid maar ook niet bij essentiële partners waarmee moet worden samengewerkt.

Bovendien, het volk heeft deze regering het vertrouwen gegeven, niet de VES. Dus laten partijen de handen ineen slaan in plaats van via de media ongezouten kritiek op elkaar te leveren. Door elkaar te helpen en naar elkaar te luisteren, kan de crisis pas echt worden bestreden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina