Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Dictatuur en democratie

COLUMN: Dictatuur en democratie

05/11/2020 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Dictatuur en democratie

Stuart Rahan  

Het is laat op de woensdag als Amerikaanse stemmen nog geteld worden. De wereld bleef vannacht en blijft vandaag en morgennacht wakker om het nieuwe gezicht van de VSA de komende vier jaren te verwelkomen. Wordt het MAGA (Make America Great Again) met polarisatie in extremisme of The Return to A Civil Society (de terugkeer naar een beschaafde maatschappij) waar elk leven telt? Blijft Amerika rechts of wordt het land van de onbeperkte mogelijkheden nog rechtser?

Ik praat over (verdere) verrechtsing omdat de invloed van de overheid in het persoonlijke leven van de Amerikaan nog verder uitgehold is de afgelopen vier jaren. Daarom verbaast het mij dat Republikeinen en hun kiezers de Democraten ervan beschuldigen het land in een communistische staat te willen veranderen. Angst zaaien en haat prediken staan op het rode visitekaartje van de Republikeinen. Grappig te zien dat internationaal rood voor communisme staat en de Republikeinen (lees anti-Chinezen) deze als schutkleur gebruiken.

Donald Trump voelt zich onzeker zonder zijn rode dasje. Toen nog vóór alle stemmen geteld waren, claimde hij de overwinning. Erger, hij vond vóór de stembusgang (het werd nog sterker erna) dat er fraude gepleegd was en dat de miljoenen via de post uitgebrachte stemmen niet geteld mogen worden. Het Hooggerechtshof (de Republikeinen hebben er de meerderheid) bepaalde dat het tellen van de stemmen tot met volgende week vrijdag door mag gaan. En hij zou de verwende puber Donald J. Trump niet zijn als hij niet openlijk het Hooggerechtshof schoffeerde.

"The Supreme Court decision on voting in Pennsylvania is a VERY dangerous one. It will allow rampant and unchecked cheating and will undermine our entire systems of laws. It will also induce violence in the streets. Something must be done!" Vrij vertaald: "De beslissing van het Hooggerechtshof om het tellen in Pennsylvania met negen dagen te verlengen is gevaarlijk. Het staat ongebreideld en ongecontroleerd bedrog toe en zal ons heel rechtssysteem ondermijnen. Het zal straatgeweld oproepen. Er moet iets gebeuren!"

Van een man die jaren haat, geweld en verdeeldheid heeft gepredikt en steeds weer mensen beledigt of tegen elkaar uitspeelt, maakt hij zich ineens tot slachtoffer van het rechtse Hooggerechtshof. Trump huilt om de macht die hij als dictator mist om de olifant uit te hangen in de Amerikaanse porseleinen kast. Ik hoor een bekend geluid uit ons eigen democratische rechtssysteem dat de mofinaman gebruikte om persoonlijke doelen te bereiken.

DJT heeft zichzelf al gefeliciteerd met zijn herverkiezing. Voor hem is het een gelopen race. Trump is his usual self. He is the greatest president the American history will ever know. Een grotere narcist kon de Amerikaanse mensheid zich niet wensen. Het gebrek aan humbleness legt de vergankelijkheid van zijn individu bloot. Maar ja, je krijgt als democratische samenleving de leider die je als individu verdient. In het land van leven bezijden de werkelijkheid, als in een film, als in Hollywood, heeft Trump als hoofdrolspeler zijn rol met verve vertolkt. Alles was groter, grootser en grootst. Nu terug naar de realiteit die, hoe bizar ook, de Amerikanen en de rest van de wereld laat inzien dat de wet van de zwaartekracht nimmer aan kracht heeft verloren.

Eigenlijk wilde ik over de onverantwoordelijkheid in relatie tot onze natuur schrijven. De narcist Trump haalde ons in. Maar, wat zich rondom het natuurpark Brownsberg afspeelt, tart elk verbeeldingsvermogen. Een beschermd natuurgebied waar de menselijke hebzucht het won van de overleving. En alsof onze eigen mensen niet voldoende zijn om deze prachtige natuur te vernietigen, halen wij buitenlanders om de job te klaren. Yes, we can do the job. We vergeten echter dat als die job geklaard is en de buitenlanders zijn vertrokken, wij met de vreselijkste gevolgen als ziekten en onvruchtbaarheid zitten. Wijs niet naar de ander. Wij hebben het zelf gedaan en/of toegestaan.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina