Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rijstexport naar Venezuela niet volledig uitgevoerd

Rijstexport naar Venezuela niet volledig uitgevoerd

04/11/2020 16:04 - Aidy Pinas-Agodeba

Dc Kurban, NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams, toenmalig LVV-minister Rabin Parmessar en de Venezolaanse ambassadeur Ayerim Flores Riva op 25 januari op de haven van Nickerie bij de tweede verscheping van Surinaamse witte rijst naar Venezuela.

Dc Kurban, NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams, toenmalig LVV-minister Rabin Parmessar en de Venezolaanse ambassadeur Ayerim Flores Riva op 25 januari op de haven van Nickerie bij de tweede verscheping van Surinaamse witte rijst naar Venezuela. Foto: NII  

PARAMARIBO - Van de dertigduizend ton rijst die Bhagwatpersad Ramadin dit jaar had moeten exporteren naar Venezuela is amper achtduizend ton verscheept. Dat was begin dit jaar, daarna was er geen export meer.

Rabin Parmessar, toenmalig minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft een belangrijk aandeel gehad bij het tot stand komen van de deal met Venezuela. Het was de bedoeling om voor vervolg verschepingen overleg te hebben met Ayerim Flores Riva, de ambassadeur van Venezuela in Suriname, maar door wisseling van de wacht is dit niet doorgegaan.

Ramadin zegt tegen de Ware Tijd  dat de zaak voorlopig is aangehouden door de zittende regering. De ondernemer vertelt dat Venezuela in feite al betaald heeft en dat de export dus moet plaatsvinden. "Ze hebben olie gegeven toch?! Deze regering zou moeten doorgaan. Venezuela heeft mij al een paar keer gebeld, maar ik ga niet exporteren als de regering geen groen licht heeft gegeven. Wie gaat mij dan betalen?" vraagt hij zich af.

Hoewel de export stagneert, lijdt hij naar eigen zeggen geen verlies en verwijst in dit verband naar andere markten waar Suriname rijst naar toe exporteert. De meeste verschepingen vinden nu plaats naar Brazilië, Portugal en Jamaica. Onder meer Nederland en Frankrijk importeren op een iets kleinere schaal uit Suriname.

De rijstmagnaat zegt dat de productie ondanks de Covid-19-epidemie optimaal is gebleven. De impact op de sector was dat er met minder krachten moest worden gewerkt, terwijl er meer moest worden uitgeven door de overheidsmaatregelen. De pandemie heeft ook niet echt invloed gehad op de export van rijst.

Ramadin zegt, ondanks de niet rooskleurig situatie, waarbij niemand de toekomst kan voorspellen, positief te blijven. Net als vele anderen al hebben gedaan, benadrukt ook hij de noodzaak dat het moeilijker zal worden als de economische situatie niet snel verandert. Hij vreest zelfs faillissement van bedrijven. "Maar gelukkig, mensen zullen rijst blijven eten en daarom zal ik moeten blijven produceren", besluit Ramadin.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina