Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kindertehuizen kunnen covid-19 protocollen moeilijk naleven

Kindertehuizen kunnen covid-19 protocollen moeilijk naleven

03/11/2020 05:54 - Amanda Palis

Vertegenwoordigers van de ministeries van Onderwijs en Cultuur en Sociale Zaken en Volkshuisvesting tijdens de presentatie van de Covid-19-protocollen voor kinderdagverblijven, tehuizen en internaten door het ministerie van Volksgezondheid.

Vertegenwoordigers van de ministeries van Onderwijs en Cultuur en Sociale Zaken en Volkshuisvesting tijdens de presentatie van de Covid-19-protocollen voor kinderdagverblijven, tehuizen en internaten door het ministerie van Volksgezondheid. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Hoe zeer leidinggevenden van instellingen het belang onderkennen van het naleven van Covid-19-protocollen, het opvolgen van de maatregelen lukt niet altijd. Zo is het vrijwel niet mogelijk om kinderen op basis van leeftijd te scheiden, een maatregel die is neergelegd in een Covid-19-protocol dat kindertehuizen vorige week hebben gekregen.

"Kinderen zijn kinderen en niet alle tehuizen hebben de ruimte om dat te kunnen doen, zoals dat bij ons het geval is", zegt Ingrid Linger, coördinator van Hoop voor Kinderen, een instelling die op dit moment voor 66 seksueel misbruikte en getraumatiseerde kinderen een veilige plek wil zijn. Ze verwijst hiermee naar de scheiding op basis van leeftijd.

Haar collega-leidinggevende tevens sociaal-maatschappelijk werker Anthony Lisand van kinderhuis Prasoro kent het probleem. "De kinderen zien elkaar als broers en zussen en spelen elke dag met elkaar. Ze uit elkaar houden gaat heel moeilijk. Wat wij wel doen is zieke kinderen apart houden."

Behalve erop toezien dat de Covid-19-voorschriften worden nageleefd hebben de tehuizen een andere, misschien grotere verantwoordelijkheid, namelijk de tehuizen financieel draaiende te houden. Ook daar laat het probleem van verminderde inkomsten zich, mede door de corona pandemie, gelden. Bovendien ontvangen sommige tehuizen al maanden geen subsidie en proberen ze te overleven, vooral door donaties. "Zonder donateurs zouden we nu misschien niet open zijn ", zegt Linger. Ze onderschrijft wat veel andere collega's meemaken: "Het is zeker een uitdaging voor ons. De bekende problemen hangen samen met de fors gestegen prijzen in alle geledingen."

Linger noemt specifiek de tarieven van het openbaar vervoer. "We hebben zeker vijf kinderen die drie of vier bussen per dag moeten pakken op weg naar en van school." Het is voor haar onduidelijk waarom subsidie uitblijft. "We zijn natuurlijke blij met alles dat binnenkomt. We krijgen voornamelijk donaties in natura en dat helpt al een heel eind. We hebben wel geen vaste donateurs, maar zoeken actief naar mensen die iets zouden kunnen betekenen voor ons."

Het subsidieprobleem geldt ook voor Kinderhuis Prasoro met achttien kinderen die komen uit een moeilijke thuissituatie. "We krijgen de subsidie niet op tijd. Gelukkig kunnen wij terugvallen op donateurs", zegt Lisand. Dit kinderdorp dicht bij Flora, is bij lange niet zo goed bezet als voorheen. Ooit woonden daar meer dan dertig kinderen maar een groot deel kon terug geplaatst worden nadat de thuissituatie was verbeterd. Hierdoor zijn enkele huizen vrijgekomen die worden verhuurd aan jongeren uit het binnenland tegen een relatief laag tarief. "Dit laatste moet wel, want ook de ouders hebben het met de aangepaste situatie nu heel zwaar." Met een deel van de inkomsten uit de huur kunnen de woningen worden onderhouden.

Voor Huize Betheljada aan de Cornelis Jongbawstraat die kinderen en volwassenen met ernstige meervoudige beperking opvangt, is de situatie niet anders, ook als het om subsidie gaat. Donaties zijn dan ook een welkome aanvulling. "Doordat wij al maanden niet de subsidie krijgen die wij hebben aangevraagd en wat wij krijgen vaak erg laat wordt overgemaakt, zijn wij aangewezen op donaties om het hoofd boven water te houden", zegt directeur Bryan Lalay. Om de kwaliteit van de zorg te kunnen garanderen heeft Betheljada besloten tot een opname stop. "Op dit moment hebben wij 32 bewoners. Wij zouden er zeker nog vijftien kunnen opvangen, maar door de moeilijke financiële situatie en ook Covid-19 is er een stop", zegt Lalay.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina