Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Banken steeds selectiever met verkopen US dollars

Banken steeds selectiever met verkopen US dollars

03/11/2020 08:04 - Gerold Rozenblad

Banken steeds selectiever met verkopen US dollars

 

PARAMARIBO - Bedrijven en instellingen krijgen bij de banken steeds vaker nul op het rekest wanneer zij Amerikaanse dollars willen kopen. De banken hebben de verkoop teruggebracht tot aankopen voor medicijnen, eerste levensbehoeften en brandstof. “Als er iets overblijft, dan komt de rest aan bod. En dat komt gezien de situatie steeds minder voor”, aldus een banktopper tegenover de Ware Tijd.

De trend van de afnemende hoeveelheid dollars speelt al drie jaar, echter het laatste jaar is de kritieke fase bereikt en voelbaar in de gemeenschap. Wat ook meespeelt, is dat sinds begin dit jaar de oliemaatschappijen niet langer via de Centrale Bank aan hun dollars komen, maar deze via de banken aankopen. "We hebben ze op de prioriteitenlijst, omdat anders de samenleving stilvalt", aldus de zegsman.

Binnen de banken wordt gemord over het nog steeds uitblijven van beleid aangaande het dollarvraagstuk. "Al onder de vorige regering hadden wij ervoor gepleit dat exporteursverplicht bij de Centrale Bank of de handelsbanken de exportdollars inwisselen. Dit gebeurt niet en gaat men naar de cambio's om een hogere koers te krijgen. Maar wanneer men dollars moet kopen komt men wel naar de banken voor de lagere koers. Dit creëert ongelijkheid", redeneert de zegsman. Ook is het gevolg dat veel dollars 'buiten' worden vastgehouden.

Ondertussen speelt in Nederland nog de rechtszaak om de 19.5 miljoen euro die is vastgehouden. Er wordt gewacht op uitspraak van de rechtbank. De zegsman herinnert eraan dat in augustus minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking met zijn Nederlandse collega Stef Blok de kwestie van het heropstarten van de geldtransporten had besproken. En dit zou nader worden besproken. "Toen hoorden we niets meer. Je zou denken dat er haast daarmee zou worden gemaakt, waardoor er weer euro's konden worden ingewisseld voor dollars en er enige verlichting zou optreden." Aan de Ware Tijd wordt aangegeven dat vanuit de banken bij de regering is gelobbyd hiervoor, echter zonder resultaat.

Ondertussen komen de banken steeds meer onder druk te staan. Niet alleen door de valutakwestie en schaarste aan SRD's. Nu ook omdat klanten kosten in rekening worden gebracht. Vooral de De Surinaamsche Bank die recent invoerde dat kwartaalkosten worden geheven op rekeningen is zwaar onder vuur komen te staan. De zegsman informeert de Ware Tijd dat andere banken op andere manieren kosten doorrekenen. Zo is er een instelling die op alle transacties kosten in rekening brengt en weer een andere maakt het klanten onmogelijk minder dan SRD 500 op hun rekening te hebben. "Het heeft te maken met toegenomen kosten voor de banken."

De informant zegt dat het de banken steeds meer kost om aan internationale regels te voldoen. Dit jaar moeten de instellingen alle files van klanten hebben gedigitaliseerd, een project dat per bank minimaal SRD 3 miljoen kost. "Doen we het niet, dan verliezen we onze correspondent banken en grijpt ook de Centrale Bank in." De man is het wel eens dat dit beter gecommuniceerd had kunnen worden met de cliënten. "Dan hadden we misschien meer begrip gehad en minder kritiek over ons heen gekregen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina