Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hartkussens voor borstkankerpatiënten

Inner Wheel doneert hartkussens aan borstkankerpatiënten

31/10/2020 10:01 - Van onze redactie

Inner Wheel doneert hartkussens aan borstkankerpatiënten

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Serviceclub Inner Wheel Paramaribo heeft in verband met de borstkankermaand hartkussens gedoneerd aan de oncologieafdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Deze zijn bestemd voor borstkankerpatienten. "Ik spreek uit eigen ervaring. Dit kussen heeft niet alleen geholpen de pijn te verlichten na een borstoperatie, maar heeft ook enige emotionele steun geboden", zei Romilla Ramdin. Ze is lid van de Vrouwen voor Vrouwen-commissie binnen de serviceclub die belast was met de uitvoer van het project.

Het begon allemaal met Merve Smit-Koç, oncologieverpleegkundige bij het AZP, die op zoek was naar een partner om de hartkussens te vervaardigen voor borstkankerpatiënten. Zij hoorde via via dat Inner Wheel bezig was met het voorbereiden van het project. Bij het bezoek van de regiopresident vorig jaar werd besproken hoe en wanneer het project zou plaatsvinden.

De oncologieverpleegkundige was helemaal ingenomen dat de club zich als partner aandiende. "Ik zag vrouwen na de operatie met een opgezwollen arm een T-shirt onder de oksel vouwen om de zwellingen te reduceren en de pijn te verminderen. In andere landen zijn zulke kussens al bekend en greep dit aan om deze hier te introduceren. Ik denk dat voor een vrouw na de operatie, die al verschrikkkelijk is, het kussen als een kleine verlichting kan dienen", aldus Smit- Koç.

Vrijdag zijn er 34 kussens gedoneerd. Volgens Ramdin betreft dit slechts een eerste partij. Van Qualogy Caribbean heeft Inner Wheel SRD 15.000 ontvangen, "waarmee wij nog vierhonderd kussens kunnen vervaardigen en voor een jaar lang de oncologieafdeling van het AZP kunnen voorzien van hartkussens".

Ramdin: "De hartkussens worden met veel liefde gemaakt door onze eigen leden. We hopen hiermee niet alleen aandacht te geven aan de maand van borstkankerawareness, maar ook een kleine steun te bieden aan patiënten." Het is niet het eerste borstkankerproject van de serviceclub. Voorgaande jaren zijn er borstprothesen aangeschaft en gedoneerd en heeft Inner Wheel ook voorlichtingsfilms geproduceerd. 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina