Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rechter misnoegd om zoveelste afwezige advocaat

Rechter misnoegd om zoveelste afwezige advocaat

30/10/2020 04:55 - Van onze redactie

Rechter misnoegd om zoveelste afwezige advocaat

 

PARAMARIBO - Rechter Maytrie Kuldipsingh heeft donderdag een sneer gegeven in de richting van advocaten die systematisch schitteren van afwezigheid wanneer ze hun cliënt moeten verdedigen. Deze keer ging het om een raadsvrouw wiens cliënt Donovan D., die voorlopig op vrije voeten is, donderdag tevergeefs naar de rechtszitting is gegaan.

Volgens bekomen informatie was de raadsvrouw bij de rechter-commissaris waardoor de zaak van de verdachte weer moest worden uitgesteld. Omdat het niet de eerste keer is dat de advocaat afwezig is bij de behandeling van de zaak, besloot de rechter om de behandeling pas op 7 januari 2021 voort te zetten.

Advocaat Chandra Algoe stelde voor om waar te nemen voor haar collega, maar volgens Kuldipsingh moet er een "gegronde reden" daartoe zijn en kan dat niet zonder meer. "Advocaten 'gillen' wanneer een zaak te lang duurt en dan wordt met de vinger naar de rechter gewezen", sneerde Kuldipsingh. Ze stelde dat zij nu wordt opgehouden om de zaak verder te behandelen.

Over de kwestie van zaken die te lang duren, heeft het Hof van Justitie eerder ook opmerkingen gemaakt. Waarnemend hofpresident Iwan Rasoelbaks deed bij de opening van het zittingsjaar op 2 oktober een dringende oproep om rechtszaken in gemiddeld complexe zaken binnen korte tijd af te ronden.

Samantha Gadjradj, deken van de Orde van Advocaten, had bij dezelfde gelegenheid gesteld dat rechtszaken "nog steeds te lang" duren. Dit gebeurt ondanks dat het hof volgens haar met man en macht werkt aan menselijke en technische voorzieningen. Gadjradj merkte ook op dat er nog steeds te weinig rechters en griffiers zijn. "De rechtspositie van de rechterlijke macht is tot op heden niet geregeld, zittingen duren te lang en vonnissen worden te laat uitgereikt."

De waarnemend hofpresident deed een beroep op de advocatuur om zelf ook "constructieve medewerking" te verlenen dat rechtszaken snel kunnen worden afgerond. Ondertussen is het project 'Comparitie na antwoord in de civiele sector' aangekondigd, waarmee volgens Rasoelbaks de grote achterstand bij de civiele rechtspraak in relatief korte tijd moet worden ingelopen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina