Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dreigende vriend mag naar huis

Dreigende vriend mag naar huis

30/10/2020 03:30 - Van onze redactie

Dreigende vriend mag naar huis

 

PARAMARIBO - Door de gecombineerde straf van twaalf maanden, waarvan acht voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar die rechter Maytrie Kuldipsingh aan Gilliano G. oplegde, mocht hij donderdag naar huis. Het vonnis was overeenkomstig de eis van officier van justitie Roline Gravenbeek. Bij de boete week de rechter wel af van de eis. Zij legde niet SRD 2.000 op, maar SRD 1.500 en kwam hiermee enigszins tegemoet aan het verzoek van advocaat Vanessa Nooitmeer.

Gilliano G. was eerder dit jaar naar zijn vriendin gegaan om volgens zijn verklaring met haar te praten. Hun liefdesrelatie ging niet over rozen. De vrouw hield zich - naar hij had vernomen - schuil bij haar moeder. Maar daar aangekomen vertelde haar broer Orfeo dat ze er niet was. Gilliano G. ging daarop tekeer en gooide de inhoud van een blik bier op de broer. Hij haalde daarna een vuurwapen uit zijn tas, hield het eerst tegen het hoofd van Orfeo en loste vervolgens enkele waarschuwingsschoten.

De moeder van zijn vriendin, die de aangifte heeft gedaan, heeft aan de politie verklaard dat ze lag te slapen toen ze schoten hoorde. Buiten aangekomen zou Gilliano G. haar hebben gesommeerd met de woorden "moeder skoyfi, mi o sutu en kiri", verwijzend naar Orfeo. De man heeft toegegeven waarschuwingsschoten te hebben gelost, maar met de bedoeling de mensen op afstand te houden. Echter, hij ontkende het dreigement om de ander te doden, te hebben geuit.

Uit verklaringen van buurtbewoners blijkt dat Gilliano G. als asociaal en agressief bekend staat. Volgens Orfeo had het heethoofd geen enkele aanleiding om tegen hem tekeer te gaan. Het heeft hem verbaasd dat de ander zich zo heeft gedragen, omdat ze een goede verstandhouding hebben. Hij heeft hem zelf nooit als agressief ervaren. Orfeo heeft aan de politie verklaard dat zijn zus hem wel had verteld dat Gilliano G, haar eens in bijzijn van zijn moeder had geslagen.

Het Openbaar Ministerie achtte bedreiging en illegaal bezit van het vuurwapen en munitie bewezen, omdat de verklaringen van zowel de moeder als haar zoon bij de politie aannemelijk zijn. Ook is meegenomen de opmerking van de schoonmoeder dat ze Gilliano G. als haar eigen zoon beschouwt en hem nooit zomaar gaat bezwaren.

Hoewel Gilliano G. spijt heeft betuigd en zegt dat hij en zijn vriendin intussen weer samenwonen en het contact goed is, noemde officier van justitie zijn gedrag "zeer laakbaar". Erbij werd vermeld dat ondanks de "ernstige omstandigheden" er bij de strafbepaling toch rekening is gehouden met zijn goede proceshouding. De rechter heeft bij het bepalen van de strafmaat ook rekening gehouden met het feit dat hij first offender is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina