Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Geen woorden, maar actie

COMMENTAAR: Geen woorden, maar actie

30/10/2020 12:00

COMMENTAAR: Geen woorden, maar actie

 

PRESIDENT SANTOKHI HEEFT woensdagavond tijdens een persconferentie gezegd dat de regering vanaf februari volgend jaar meer financiële armslag krijgt en zal verlichting merkbaar zijn in de economische situatie van het land. Daardoor zal ook de sociaal-economische druk waar de samenleving op dit moment onder gebukt gaat stukken minder worden. De regering streeft ernaar om rond de viering van Surinames onafhankelijkheid op 25 november en in december, enige verlichting te brengen voor burgers die door de economische situatie in nood verkeren.

Hoe die verlichting eruit zal zien, is niet nader aangegeven. Tot op dit moment is er nog geen duidelijk en coherent sociaal vangnet ten behoeve van de zwaarst getroffen groepen aan de samenleving gepresenteerd. Via het Internationaal Monetair Fonds, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingbank, Wereldbank en mogelijk ook andere multilaterale financiële instellingen, wordt een bedrag van 600 tot 650 miljoen US dollar verwacht. Ook de herschikking van de Oppenheimerleningen die zwaar drukken op de staatsuitgaven zal verlichting moeten brengen. Vandaag wordt met beleggers van de eerste Oppenheimerlening (550 miljoen US dollar) gesproken, nadat de regering had besloten de renteaflossing die deze maand moest plaatsvinden niet te plegen. Dat besluit was genomen mede op advies van het IMF en het Franse Lazard dat bij de onderhandelingen met schuldeisers assisteert. Partijen hebben volgens de leningsovereenkomst dertig dagen de tijd om te komen tot overeenstemming. Wat er na de presentatie van de ministers van Financiën en zijn collega van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking uit de bus zal komen is vooralsnog onduidelijk.

Bij de andere Oppenheimerlening (125 miljoen US dollar) gingen obligatiehouders wel akkoord. Tijdens de persconferentie heeft de president aangegeven dat het werk om de financiële problemen op te lossen werd bemoeilijkt, omdat computers en harde schijven op het ministerie van Financiën onvindbaar zijn. Daarmee indiceert het staatshoofd opzet en tegenwerking van de regering. Eigenlijk is de complete staf en personeel van Financiën door het staatshoofd gecriminaliseerd. Er zal dus nuancering gebracht moeten worden in de verregaande uitspraken van de president. De benodigde financiële data is, zoals hij aangaf, uiteindelijk wel achterhaald bij instituten waarmee de vorige regering zaken heeft gedaan.

Het simpelweg constateren van deze opzettelijke sabotage legt geen zoden aan de dijk. President Santokhi heeft verzuimd aan te geven welke stappen de autoriteiten zullen ondernemen tegen de personen die de verantwoordelijkheid droegen over beheer en bewaking van de data die is zoekgeraakt. Is het Openbaar Ministerie ingeschakeld om in deze kwestie onderzoek te doen? Welke acties zijn er ondernomen om herhaling van deze verdwijntruc met data te voorkomen? Zo lang deze kwestie niet is aangepakt en er geen consequenties volgen voor de verantwoordelijken en betrokkenen had het benoemen van deze sabotage door de president geen enkele zin.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina