Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boothouders blijven weigeren minder dan SRD 5 te accepteren

Boothouders blijven weigeren minder dan SRD 5 te accepteren

30/10/2020 05:50 - Gilliamo Orban

Ann Sadi (m) en de boothouders willen niet uitvaren voor minder dan SRD 5.

Ann Sadi (m) en de boothouders willen niet uitvaren voor minder dan SRD 5. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Boothouders die varen op de Commewijne- en Surinamerivier willen absoluut geen water bij de wijn doen en gaan niet varen tegen een tarief beneden SRD 5. Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) heeft woensdagmiddag in een gesprek met bootexploitanten SRD 4,25 voorgesteld, maar ook daarmee zijn de boothouders het niet eens.

Clifton Amoida, onderdirecteur Transport, wil inhoudelijk over de kwestie niets zeggen tegen de Ware Tijd. "Partijen hebben afgesproken dat we voorlopig niet in de media komen. Pas wanneer we klaar zijn, komen we met een eenduidig standpunt." Intussen wordt de mogelijkheid bekeken om via het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) boten in te zetten op de route Paramaribo-Meerzorg-Paramaribo.

Ann Sadi, voorzitter van de Belangenorganisatie Veerboten Commewijne (BOVC), zegt tegen de Ware Tijd dat de boothouders al veel hebben ingeleverd. "De prijzen van brandstof en smeerolie zijn enorm gestegen en die dingen spelen een belangrijke rol bij het vaststellen van ons tarief."

Ze kan zich nauwelijks voorstellen dat de organisatie al geruime tijd onderhandelt met TCT over een nieuw tarief, zonder resultaat. De indruk moet volgens haar niet gewekt worden dat ze de regering bewust dwars zit. Sadi is parlementariër van oppositiepartij NDP. "Als mijn politieke kleur een obstakel is om het probleem op te lossen, bedank ik liever vandaag dan morgen als voorzitter van BOVC."

Voor haar staan de passagiers, boothouders en de overheid centraal. "We willen niet dat de passagiers een hoog tarief betalen, maar de boothouders moeten ook hun onderneming kunnen draaien. Aan de andere kant heeft de overheid weinig geld om de boothouders te compenseren."

De brandstofcompensatie die de boothouders voorheen kregen is net als bij de particuliere lijnbushouders afgeschaft, waardoor er nu markconforme tarieven worden vastgesteld. Sadi had vernomen dat districtscommissaris (dc) Mohamedsafiek Radjab van Commewijne het voornemen had om boten in te zetten op de route Paramaribo-Meerzorg-Paramaribo. Die boothouders zouden in dienst komen van het NVB.

De dc zegt in gesprek met de Ware Tijd dat hij dat voorstel heeft gedaan aan TCT-minister Albert Jubithana en Fariyal Renfurm, president-commissaris van de NVB. Er wordt volgens hem daaraan gewerkt. "We moeten uiteindelijk het probleem oplossen en kijken daarom naar alternatieven", aldus Radjab.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina