Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Project 'Effectief compareren' start volgend jaar

Project 'Effectief compareren' start volgend jaar

29/10/2020 16:04 - Jason Pinas

Volgens Iwan Rasoelbaks (m) moet met 'Comparitie na antwoord in de civiele sector' de grote achterstand bij de civiele rechtspraak worden ingelopen.

Volgens Iwan Rasoelbaks (m) moet met 'Comparitie na antwoord in de civiele sector' de grote achterstand bij de civiele rechtspraak worden ingelopen. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De aankondiging van het project 'Comparitie na antwoord in de civiele sector' is in goede aarde gevallen bij de Surinaamse Orde van Advocaten (Sova). De bedoeling is er rond maart 2021 mee te beginnen. Hiermee moet volgens Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie, de grote achterstand bij de civiele rechtspraak in relatief korte tijd worden ingelopen. Rechters en advocaten zullen aanleren hoe zij op een snellere en effectievere manier kunnen compareren, geschillen tussen partijen oplossen.

Samantha Gadjradj, deken van de Sova, zegt tegen de Ware Tijd dat het binnenkort niet meer mogelijk zal zijn voor advocaten om bij de behandeling van een zaak meerdere keren te reageren. "Je gaat dus maar één keer antwoord geven en dan gaat de rechter ertoe over om partijen te spreken."

Ze is blij met dit nieuwe proces, maar beseft ook dat het een grote omschakeling zal zijn voor haar en collega's. "Het is een totale verandering van de mindset maar het is een heel mooi initiatief. We zullen allemaal hieraan moeten wennen, maar we kijken verheugd uit naar hoe dit zich in de praktijk zal ontwikkelen."

In het huidige systeem kan een vonnis maximaal zeven keer worden uitgesteld om partijen uiteindelijk toch voor comparitie op te roepen. "Je komt als advocaat dan heel onprofessioneel over wanneer je dit moet verkopen aan je cliënt na zo lang wachten", onderstreept Gadjradj. Ze vindt het daarom goed dat het Hof van Justitie nu zelf uitlegt dat het langdradige proces niet ligt aan de advocaten.

Volgens Rasoelbaks zal de totale transformatie met daarin de trainingen voor effectief compareren ongeveer drie jaar duren. "Om dit succesvol te laten zijn, zullen we een trainingspakket aanbieden aan de civilisten onder de advocaten en de rechters. Er is training vereist om te weten op welke wijze we nu gaan compareren. Iedereen krijgt de gelegenheid zodat we elkaar niet misverstaan."

Rasoelbaks zegt dat verschillende units van het Hof van Justitie nu al bezig zijn met de herinrichting van hun administratie zodat de vonnissen ook sneller beschikbaar kunnen zijn. "Als je veel vonnissen uitspreekt moeten die ook snel verwerkt kunnen worden." Het streven is volgens hem om gelijk na de uitspraak het vonnis beschikbaar te stellen aan de partijen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina