Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kankerpatiëntenvereniging vraagt aandacht voor borstkanker

Kankerpatiëntenvereniging vraagt aandacht voor borstkanker

29/10/2020 22:44 - Amanda Palis

Kankerpatiëntenvereniging vraagt aandacht voor borstkanker

Foto: medicine.yale.edu  

PARAMARIBO - Als afsluiting van de borstkankermaand (oktober) organiseert de Surinaamse Kankerpatiëntenvereniging (SKV) zaterdag een infodag in het Vrouwencentrum over kanker, die in verschillende vormen voorkomt. De vijftien jaar oude organisatie biedt begeleiding aan cliënten en hun familie aan.

"Ondanks dat we zoveel jaren horen over de ziekte, blijft voorlichting nodig. Zolang mensen niet direct in contact komen met kanker, is het een soort ver-van-mijn-bedshow en dat willen wij juist niet", zegt SKV-voorzitter Maureen Naarden.

Er zijn volgens haar geen recente cijfers over borstkanker in Suriname. "Het BOG dat belast is met het verwerken van gegevens heeft bijna drie jaar geen recente cijfers gepubliceerd. Wij weten wel dat naast baarmoederhalskanker, borstkanker één van de meest voorkomende soorten is bij vrouwen in Suriname."

Eén van de vele uitdagingen voor kankerpatiënten in Suriname is het feit dat de verzekering in het gunstigste geval slechts een deel van de hoge kosten vergoedt. Ze zegt dat hierdoor sommige patiënten hun therapie moeten afbreken. "Bestraling en medicamenten zijn haast onbetaalbaar. Hieraan moet echt gewerkt worden."

Op de infodag in het Vrouwencentrum zal Astrid van Eer het door haar geschreven boek 'T van Takru Siki, de K van Kanker', gericht op kinderen, presenteren. Het is op educatieve en speelse manier geschreven. Ze is het eens met Naarden dat er nog veel schort aan de aanpak van kankerzorg in Suriname. Ze noemt de lange wachttijden op de uitslag voor de patiënten, niet gegarandeerde continuïteit van medicatieverstrekking en de opstelling van verzekeringsmaatschappijen die niet alles vergoeden en soms na een jaar helemaal niet uitkeren.

De vereniging wil zo goed mogelijke begeleiding bieden aan de patiënten. "Vaak begeleiden we de mensen hoe zij moeten omgaan met de ziekte, maar het is ook wel eens voorgekomen dat wij een patiënt financieel moesten ondersteunen in kleine dingen. Of we gaan opzoek naar een maatschappelijk werker voor de begeleiding."

Ondanks dat er veel bekendheid en informatie over borstkanker wordt gegeven, rust er nog steeds een taboe op. "Er zijn nog mensen die zich schamen om erover te praten en soms niet eens hulp zoeken. We moeten blijven praten over deze ziekte om dit taboe weg te werken. Daarom ben ik ook zo blij met het boek dat voorlichting aan kinderen geeft over de ziekte", zegt Naarden over 'T van Takru Siki, de K van Kanker'.

Van Eer: "Ik kom ook vaak vrouwen tegen die door hun partner zijn verlaten, nadat zij een borst hebben moeten amputeren. Gewoon omdat men niet veel weet over deze ziekte. Net zoals over corona, griep of welke ziekte dan ook, moeten we kunnen praten over kanker."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina