Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geldgebrek stagneert operaties Grassalco

Geldgebrek stagneert operaties Grassalco

28/10/2020 10:01 - Ivan Cairo

Arbeiders van InVitroPlants. Het dochterbedrijf van Grassalco is in zwaar weer beland.

Arbeiders van InVitroPlants. Het dochterbedrijf van Grassalco is in zwaar weer beland.  

PARAMARIBO - Plant- vermeerderingsbedrijf InVitroPlants kampt momenteel met een ernstig geldgebrek. Hierdoor stagneren de operaties van deze dochteronderneming van staatsmijnbouwbedrijf Grassalco. Ook bij Grassalco zelf is het wat de financiële zaken betreft geen vetpot.

Geldgebrek zorgde ervoor dat Grassalco de afgelopen periode de gestelde productiedoelen niet heeft kunnen realiseren. Dat bleek dinsdag tijdens een presentatie van terugtredend directeur Linus Diko ter gelegenheid van de introductie van de nieuwe directeur. Wesley Rozenhout is daar sinds dinsdag de president-directeur. Diko blijft in het bedrijf als adviseur van de directie.

De situatie bij InVitroPlants is dermate ernstig dat de export die al op gang was gekomen in gevaar komt. Het afgelopen weekend vond er nog een verscheping van planten naar Nederland plaats. Het bedrijf kan de ontwikkeling van productie en export niet meer garanderen vanwege het tekort aan werkkapitaal dat zich al ongeveer tien maanden voordoet. Door beslissingen van de vorige regering droogde de kapitaalstroom op. Door de financieringsperikelen is vertraging opgetreden in het klaarmaken van terreinen voor de productie van dracena planten en sier-ananas, waardoor de productieplanning volledig veranderde.

Intussen stagneert ook de betaling aan bepaalde instituten waardoor het MTS-certificeringsproces van de onderneming in gevaar is gekomen. Voorts is er een tekort aan inputs zoals kunstmest en kartonnen verpakkingsmateriaal. Leveranciers leveren de bestelde goederen pas nadat er is betaald. Door de ontstane situatie stagneren ook de investeringen in irrigatie en de kwekerij voor sierpalmen.

Diko merkte op dat Grassalco als geheel een winstgevend bedrijf kan zijn met de juiste inzet van directie en personeel en de Staat Suriname als aandeelhouder. Vooral de Covid-19-pandemie heeft dit jaar bijgedragen aan het povere bedrijfsresultaat. December vorig jaar draaide de regering de geldkraan naar het bedrijf ook dicht. Directeur Rozenhout riep het personeel op om met zijn aanstelling een nieuwe start van het bedrijf te maken. Hij riep op oude geschillen en ontevredenheden in het verleden te laten en vrede te sluiten met zaken die medewerkers niet goed vonden.

Ook minister David Abiamofo (NH) is ervan overtuigd dat Grassalco een winstgevend bedrijf kan worden. De regering heeft er geloof en vertrouwen in dat de medewerkers ondanks de uitdagende omstandigheden Grassalco zullen doen opbloeien. Hij voerde aan dat de inkomsten die kwamen uit royalties van de Rosebel Gold Mines en Surigold zijn komen weg te vallen. "Dat is een enorme setback voor het bedrijf. We ervaren dat dagelijks. De uitdaging thans is om na te gaan hoe we uit de productieactiviteiten van het bedrijf toch verder zouden kunnen groeien", aldus Abiamofo. Bekend is dat de vorige regering had besloten dat deze middelen voortaan besteed worden aan aflossing van staatsschulden bij de Centrale Bank van Suriname en buitenlandse obligatiehouders.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina