Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Frankrijk opnieuw in lockdown

Frankrijk opnieuw in lockdown

28/10/2020 22:28

Frankrijk opnieuw in lockdown

Foto: Getty Images  

PARIJS - Frankrijk gaat in de nacht van donderdag op vrijdag opnieuw in lockdown. Dat heeft president Emmanuel Macron woensdag besloten. De lockdown geldt tot 1 december, maar versoepelingen zijn niet uitgesloten na tussentijdse evaluaties.

Versoepeling kan zodra het dagelijkse besmettingscijfer onder de vijfduizend is. Ter illustratie: in de afgelopen 24 uur zijn 36.437 Fransen positief getest op Covid-19. Macron heeft aangegeven dat er om de twee weken een evaluatie is, waarna zal worden bekeken of er versoepelingen mogelijk zijn.

Volgens het Johns Hopkins University & Medice Coronavirus Resource Center bezet Frankrijk met 1.280.346 besmettingen de vijfde plaats achter de VS (8.853.703), India (7.990.322), Brazilië (5.468.270) en Rusland (1.553.028). Er zijn 35.834 mensen in Frankrijk overleden aan Covid-19, het zevende hoogste aantal wereldwijd.

Gekozen is voor opnieuw een lockdown omdat het gezondheidssysteem in Frankrijk zwaar onder druk staat. De regering wil voorkomen dat ziekenhuizen patiënten moeten weigeren. De lockdown heeft als doel om de besmettingscijfers en het aantal ziekenhuisopnames zo snel mogelijk te doen dalen.

Tijdens de lockdown blijven scholen, crèches en kinderdagverblijven open. Niet-essentiële zaken, waaronder de horeca, moeten sluiten. Daarnaast zijn bijeenkomsten van personen die geen deel uitmaken van een gezin verboden. In de woonzorgcentra zijn bezoekers toegelaten. Telewerk wordt de algemene regel.

Ook het openbaar leven wordt sterk aan banden gelegd. Wie uit huis wil, moet een attest kunnen overleggen. Uitzonderingen gelden voor professionele of medische redenen, om te winkelen, om iemand in nood te helpen of om een frisse neus te halen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina