Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: We mogen niet moe worden

COLUMN: We mogen niet moe worden

28/10/2020 14:00 - Serieus!?

COLUMN: We mogen niet moe worden

Ivan Cairo  

Aan de hand van de rapportages van de lokale autoriteiten de afgelopen dagen kan de voorzichtige conclusie getrokken worden dat de coronapandemie, althans het uitbreken van Covid-19, redelijk onder controle is in Suriname. Het aantal besmettingen per dag is niet meer zo hoog als enkele weken geleden. Dat betekent echter niet dat we moeten gaan slabakken.

Nu de teugels een beetje gevierd worden en de aanvangsttijd van de avondklok een beetje is opgeschoven en bepaalde sporten onder voorgeschreven condities weer mogen, is het van belang dat nu nog meer de eigen verantwoordelijkheid gaat tellen. Meer dan tevoren zullen burgers zichzelf moeten beschermen en zodanig gedrag etaleren dat de kans op besmetting of verspreiding van het virus minimaliseren.

In het begin vond ik het persoonlijk nogal vervelend om steeds bij het betreden van een winkel, kantoor of welk ander gebouw dan ook de handen te ontsmetten, omdat ik misschien uit de winkel vlak daarnaast kwam en de handen reeds had ontsmet. Bij sommige winkels en bedrijven schijnt het trouwens nog een vrijblijvende aangelegenheid te zijn of de klant de handen al dan niet eerst wil reinigen. Niet overal wordt er streng op toegezien dat iedereen die binnenkomt de handen reinigt.

Of door de autoriteiten ook controle wordt gevoerd of deze regel streng wordt nageleefd en of de juiste ontsmettingsmiddelen aan klanten wordt aangeboden, is maar de vraag. Bij een winkel werd ik geconfronteerd met een fles 'handsanitizer' waar meer water dan wat anders inzat. De winkelier had kennelijk om te bezuinigen het spul zodanig met water aangelengd dat de effectiviteit daarvan te betwijfelen viel. Sinds die dag loop ik met mijn eigen flesje handsanitizer op zak.

De ernst van de eigen verantwoordelijkheid drong een paar dagen daarvoor echt tot me door toen ik een keertje van de straat kwam, thuis binnenstapte en zonder de handen te wassen of te reinigen, de koelkast opendeed. Mijn dochter van tien was daar zo ontstemd over dat ze demonstratief de complete deur van de koelkast met alcohol schoonmaakte en verontwaardigd vroeg of ik haar corona wilde geven. Toen besefte ik dat ik niet alleen een verantwoordelijkheid had om mezelf te beschermen, maar ook de taak had ervoor te zorgen dat ik haar en anderen geen of minder risico op besmetting laat lopen.

Het moet dus gewoon onze tweede natuur worden om de dingen te doen waar de medische deskundigen ons vaker op hebben gewezen, waarvan handen reinigen één is. Dat er ondanks de waarschuwingen van de autoriteiten toch hier en daar feestjes worden gehouden, of bij bepaalde eetgelegenheden, zoals aan de Wilhelminastraat, het soms dermate druk is dat niemand de coronaregels in acht neemt bij het bestellen en chillen, en de autoriteiten niet ingrijpen, gaat mijn verstand te boven. Misschien beseffen we nog te weinig dat een coronaramp Suriname tot nu toe bespaard is gebleven.

Ter illustratie: in Nederland zijn eerder deze week bij het gezondheidsinstituut RIVM 10.315 nieuwe coronabesmettingen gemeld op één dag. In een week zijn 67.543 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 55.552, een toename van 22 procent. In de VS is de situatie er niet beter op. Daar raast de ziekte om zich heen en overwegen sommige staten opnieuw drastische maatregelen. De VS rapporteerde maandag dat de afgelopen week 489.769 Covid-19 cases erbij waren gekomen. Op sommige dagen zelfs meer dan 50.000 besmettingen.

In Los Angeles meldden de autoriteiten dat het kampioenschap van de NBA op 11 oktober heeft bijgedragen aan het omhoog schieten van de besmettingen, omdat er watch parties en overwinningsfeestjes waren gehouden. Afgelopen maandag telde Los Angeles al 300.000 besmettingen en 7.000 coronadoden. Stel je eens voor, dat proportioneel afgezet tegen het bevolkingsaantal van Suriname zich dit soort percentages aan besmettingen en doden zouden voordoen, wat voor ramp dat niet zou betekenen voor het land. Covid-19- moeheid is voor ons dus geen optie!

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina