Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Elke foto, video of audiotape vertelt een verhaal'

'Elke foto, video of audiotape vertelt een verhaal'

27/10/2020 22:04 - Tascha Aveloo

Een dienstauto van de Esther Stichting uit 1971 waarmee diverse veldwerkzaamheden werden verricht.

Een dienstauto van de Esther Stichting uit 1971 waarmee diverse veldwerkzaamheden werden verricht. Foto: collectie NAIS  

PARAMARIBO - "We zijn ons ervan bewust dat als men in Suriname spreekt over archieven dat men vaak alleen denkt aan papierendocumenten en boekwerken. Maar wij hebben ook een gedigitaliseerd systeem - het Nationaal Archief Informatiesysteem (NAIS) - en daar willen wij de aandacht op vestigen", vertelt Ricardo Carrot, chef van de afdeling Film, Video en Audio, van het Nationaal Archief Suriname, aan de Ware Tijd.

Het project startte in april 2015 waarbij beeld - oude foto's en VHS/ Betamax-bandjes - en audio (cassettes) middels speciale apparatuur gedigitaliseerd zouden worden. Inmiddels zijn 65.000 foto's, elfhonderd video's en tweehonderd audiocassettes nu digitaal verkrijgbaar voor media- en docuproducties. "Elke foto, video of audiotape vertelt een verhaal. Zoals wij nog foto's hebben van hoe de mensen verhuisden van de plek waar nu het stuwmeer staat. Hoe de mensen inpakten en werden verscheept naar andere dorpen. Je ziet al de bomen en huizen nog, die nu onderwater staan", licht Carrot toe.

Dinsdag was de 'Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed' (World Day for Audiovisual Heritage), die in 2005 door de Unesco werd uitgeroepen. Het doel is het vergroten van het bewustzijn over het belang van opgenomen audiovisueel materiaal alsook het op de juiste manier bewaren ervan. Het traject van digitalisatie startte met de digitalisering van vele uren opgenomen informatie van diverse mediabedrijven en organisaties waaronder de NVD (Nationale Voorlichtingsdienst), ATV, STVS en Radio Boskopu. Het was de eerste stap om documenten, boekwerken, kranten, audio en videomateriaal te digitaliseren.

Van de vele duizenden foto's waren er ook negatieven beschikbaar. "Het was niet gemakkelijk want je moet je voorstellen veel van de bandjes waren vaak door weer en wind beschimmeld en dus van mindere kwaliteit. Een Surinaams appbedrijf heeft het systeem voor ons ontworpen dat nu bekend staat als het NAIS." Het systeem is een soort zoekmachine, een soort Google. Wie op zoek is naar een stuk geschiedenis en met kernwoorden daarin op zoek gaat, vindt alles wat met dat woord te maken heeft: documenten, maar nu dus ook geluidsfragmenten en beeldmateriaal. "Neem de media: als zij bijvoorbeeld een verhaal maken of iemand maakt een documentaire, dan kan die hier komen zoeken naar oud beeldmateriaal. In Nederland wordt dat vaak gedaan. Het geeft een mooi contrast aan tussen toen en nu. Vroeger zag je dat de mensen roti aan het rollen waren. Nu zie je machines. Dat is een ontwikkelingsverhaal."

De NAIS is opgedeeld in categorieën bijvoorbeeld cultuur, financiën, maar die zijn ook met elkaar in verbinding. "Zeg je zou zoeken naar de minister van Financiën, dan ga je alles over financiën en de economie vinden, omdat de opslag ook heeft plaatsgevonden met keywords." Wie op zoek is naar archiefbeelden voor het maken van een productie kan een digitale kopie kopen van datgene dat ze zullen gebruiken. "Maar we zijn eigenlijk nu nog naar het kijken naar de prijzen die we willen gaan vragen. We gaan er namelijk van uit dat met het verkopen van dit archiefmateriaal, we financiën genereren, die de overheid niet heeft om ons te helpen zodat we kunnen herinvesteren in apparatuur. Deze is nu al aan het verouderen en sommige versleten. We moeten nieuw opnameapparatuur hebben. Ook het systeem zou geüpdatet moeten worden. Dus een gedegen eerlijke prijslijst moet nog wel door de kanalen heen om te worden goedgekeurd", stelt Carrot. Normaliter worden op deze dag wel activiteiten gehouden maar vanwege de heersende situatie is er dit jaar niet echt iets gepland door het NAS.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina