Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Elektronisch zakendoen interessanter door Covid-19-pandemie

Elektronisch zakendoen interessanter door Covid-19-pandemie

27/10/2020 08:01 - Merredith Bruce

Elektronisch zakendoen interessanter door Covid-19-pandemie

 

PARAMARIBO - Waar de aandacht of behoefte voor e-commerce in Suriname voorheen miniem was, heeft de Covid-19-situatie daar verandering in gebracht. Door de beperkte toegankelijkheid van fysieke winkels als gevolg van de maatregelen in verband met de pandemie, zijn de belangstelling én noodzaak van elektronisch zakendoen toegenomen. Dat was de belangrijkste conclusie maandag op de eerste dag van de ‘Social Media Conference’ die dit jaar virtueel wordt gehouden.

Een panel bestaande uit Irene Spangenthal (directeur HEM Suriname), Pawan Bhojwani (directeur HSDS) en Marleen Van Charante-Stoffelen (marketing manager HEM Suriname) heeft ervaringen gedeeld meet deelnemers over het online ondernemen en de uitdagingen en voordelen die dit door de Covid-situatie met zich heeft meegebracht. De focus was voornamelijk gericht op e-commerce; het geheel van commerciële activiteiten via het internet.

"Er was geen plek voor een online consumentensupermarkt", zegt Spangenthal die eraan toevoegt dat de grote verandering is gebracht door Covid-19. "Opeens kon men niet meer normaal shoppen, winkels waren beperkt open, alles werd in heel snel tempo anders waardoor het wel degelijk interessant werd om een webshop voor consumenten te openen." HEM Suriname heeft volgens haar zelf ook in "hoog tempo" ingespeeld op deze behoefte waarbij er ook een stijging in gebruik te zien was in de periode na maart toen het virus zich hier begon te verspreiden. Op het digitale platform zijn naast HEM Suriname ook andere bedrijven aangesloten. Dit is vooral geweest om zoveel mogelijk aan de vraag van de consument te voldoen.

"Wij hadden enkele jaren geleden al ingezien dat online shoppen door diverse ontwikkelingen ook in Suriname haar intrede zou doen", zegt Bhojwani. Zijn onderneming tracht deze dienst op diverse manieren boeiend te maken voor de klant. Hij ging in op de voordelen van online winkelen: de consument kan het product gemakkelijk identificeren. Echter, stelde hij, zijn er ook uitdagingen bij het 'bouwen' van zo een webwinkel zoals de omschrijving van een product met alle details en daarmee de juiste informatie zichtbaar maken voor de klant. Dit maakt het volgens hem tot een intensief proces. "It takes a lot of time." Als andere uitdaging noemt Bhojwani de betaling en hoe deze gemakkelijker te maken.

Van Charante-Stoffelen stelt dat het inderdaad "niet gemakkelijk" is om een webwinkel in te richten, "maar wel heel erg leuk." Op een vraag vanuit het 'publiek' of de Surinaamse consument gereed is voor e-commerce, stelde Bhojwani: "We kopen nog niet in groten getale als in de Verenigde Staten of Europa, maar we moeten ergens starten." Hij merkt op dat zeker meer dan vijftig procent van de Surinaamse consument al eens online iets heeft besteld via een buitenlandse webwinkel zoals de bekende Amazon. Dat geeft aan dat men er ervaring mee heeft. De HSDS-directeur meent dat er nog weinig vertrouwen en comfort is in Suriname als het gaat om online winkelen. Lokale bedrijven hebben de taak om de klant daarvan te overtuigen. "De klant en de service naar hem toe zal de belangrijkste motivator zijn voor het slagen van een e-commercebedrijf in Suriname."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina